Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Nya CL-formatet klubbat - svenska mästaren får extra EL-chans

Foto: Scanpix

Nu är det helt klubbat att de fyra bästa ligorna får fyra direktplatser i Champions League från och med 2018.
Samtidigt är det beslutat att alla mästarlag som åker ur CL-kvalet går in i en egen del av Europa League-kvalet.

I slutet av augusti beslutade Uefa att förändra Champions League-strukturen från 2018 till 2021. Beslutet innebär att de fyra bäst rankade ligorna kommer få fyra direktplatser till CL och även att storklubbarna ska få en större procentandel av intäkterna från turneringens tv- och sponsoravtal.

England, Spanien, Italien och Tysklands representanter kommer alltså få 16 av de 32 direktplatserna och därmed ser det ut att bli färre platser att slåss om för mindre ligor som allsvenskan. Det är dock oklart exakt hur kvalsystemet kommer att se ut.

Under fredagen höll Uefa:s exekutivkommitté i ett möte och då klubbade man igenom det nya Champions League-formatet. På sin hemsida skriver man:

"Den nya deltagarlistan fortsätter att ge de 55 nationella förbunden en chans att kvalificera sig för gruppspelet i båda klubbtävlingarna (Champions League och Europa League)".

Vidare förklarar Uefa att en ny räddningsplanka för mästarlagen (däribland det svenska) i CL-kvalet kommer att skapas. De mästarlag som åker ur CL-kvalet kommer att gå in i en speciell del av Europa League-kvalet där man bara möter andra mästarlag.

Just nu får man inte spela vidare i Europa League-kvalet om man åker ur i någon av de två första kvalomgångarna i Champions League.

Beslutet om att ge fler direktplatser till de stora ligorna har rört upp starka känslor, bland annat hos europeiska ligaorganisationen EPFL som brutit sitt avtal med Uefa men nu ska återuppta diskussioner om fortsatt samarbete kring klubbtävlingarnas format efter 2021.

I övrigt beslutades det på exekutivkommitténs möte att det kommer finnas två olika avsparkstider i Champions League från och med 2018. Två matcher kommer att spelas klockan 19.00, medan sex matcher kommer att spelas klockan 21.00.

Dessutom är det klart att 2018 års final kommer att spelas i franska Lyon.

Publicerad 2016-12-09 kl 19:23
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons