Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Nytt CL-format – allsvenska klubbar kan drabbas

Foto: TT

Ett nytt Champions League-format är nära att lanseras, skriver AP. Det gynnar storklubbar i de fyra största ligorna. För allsvenska klubbar kan förändringen innebära en än svårare resa mot Europaspel.

Det har varit tal om att vissa storklubbar i Europa har velat gå med i en ny europeisk superliga. Som respons till detta kommer nu Uefa med ett nytt upplägg för Champions League – vilket gynnar storklubbarna men stjälper de mindre, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Från och med säsongen 2018/2019 ska England, Spanien, Italien och Tyskland få fyra lag direktkvalificerade till CL-gruppspelet – alltså totalt hälften, 16 av 32, av alla direktplatser.

Det gör Italien till den allra främsta vinnaren som nu enbart innehar två direktplatser.

Ryssland, Portugal och Frankrike ska få två direktplatser var samtidigt som Nederländerna, Ukraina, Belgien, Turkiet och Schweiz får varsin direktplats.

För de svenska klubbarna kan förändringen innebära att resan mot ett europeiskt gruppspel blir än mer komplicerat. I det nuvarande formatet kämpar Sverige, tillsammans med bland annat Danmark, Tjeckien, Norge, Österrike och Grekland om tio platser för CL-gruppspelet, skriver danska BT.

Det nya formatet ska enligt BT innebära att platserna minskas ned endast halva antalet, enbart fem stycken. Vad det innebär exakt för upplägget av kvalspelet och de allsvenska klubbarna återstår att se.

I samband med lottningen till Champions Leagues gruppspel under torsdagen förväntas förhandlingarna slutföras. Det nya formatet ska enligt AP gälla för säsongerna under 2018 till 2021.

Publicerad 2016-08-24 kl 10:34
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons