Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
4:40

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Hör Olof Lundhs tankar om uppgifterna kring en ny superliga i spelaren ovan.

Olsson rasar mot storklubbarna: "Helt oacceptabelt"

3v

Flera storklubbar uppges vilja bryta sig loss från Champions League och skapa en egen superliga.
Uppgifter som Lars-Christer Olsson rasar mot.
- Det är helt oacceptabelt, säger European Leagues-bossen till Fotbollskanalen.

Flera storklubbar vill bryta sig loss från Champions League och i stället skapa en egen superliga, rapporterar New York Times. Bland klubbarna som sagt ja till förslaget finns jättar som Barcelona, Real Madrid, Manchester United och Liverpool.

ANNONS

Lars-Christer Olsson, som är ordförande för European Leagues (paraplyorganisation för ligorna runt om i Europa) och som också sitter med i Uefas exekutiva kommitté, rasar nu mot uppgifterna om att flera storklubbar vill bryta sig loss från CL.

- Det är helt oacceptabelt. Jag vet inte om de kommer göra det, men jag har också läst Times artikel och vi får se vad som händer. Om de gör det är det enda raka beslutet att kasta ut dem från den existerande fotbollsorganisationen. Jag har inget emot att de bildar en egen liga om de tycker att det är roligt, men de ska inte samtidigt kunna spela i de befintliga internationella tävlingarna och i de nationella ligorna. Och deras spelare ska inte ha rätt att spela i landslag och i Fifa- och Uefa-tävlingar, säger han till Fotbollskanalen.

Olsson menar också att beslutet om att utesluta klubbar från nationella ligor, internationella tävlingar och spel i landslag bör gälla med omedelbar verkan.

ANNONS

- Ja, om de bestämmer sig för att göra det ska det vara med omedelbar verkan. Men man får vänta och se och de ska vara ganska modiga för att ta ett sådant beslut. Jag har varit utsatt för detta tidigare när jag jobbade på Uefa. Det var mycket brösttoner, men när det väl kom till kritan kröp de till korset, säger han.

Du tror inte att de kommer fega ur?
- Ja, det tror jag. Nu har de kommit längre än när jag fajtades med dem. Det finns en annan ägarbild i klubbarna och det är möjligt att de har preliminära avtal som man inte hade förut. Men resultatet kommer bli något liknande.

Om det blir verklighet, vad kommer det betyda för CL i framtiden?
- Det kommer inte betyda särskilt mycket faktiskt. Det finns gott om klubbar som kommer ta vid. De klubbar som är på toppen nu har inte alltid varit det och det finns gott om klubbar som kan fylla de skorna.

ANNONS

Du är inte orolig att kvaliteten på Champions League ska försämras?
- Jo, det kan den göra till en början. Men om alla spelare får reda på att de inte får spela för sina landslag och man tillåter en fri övergång till en annan klubb kommer spelare att röra sig i andra riktningar skulle jag misstänka.

Olsson berättar också att den eventuella åtgärder att förbjuda spelarna från spel i landslag har varit på tapeten tidigare. Och han hoppas att de tär en åtgärd som används.

- Ja. Det hoppas jag. Det är inte jag som beslutar om det, men om jag gjort det ensam hade jag definitivt sagt det, men det är tyvärr inte så.

Har den åtgärden diskuterats?
- Ja, det var aktuellt redan för ett år sedan och här har redan Fifa och Uefa gjort ett gemensamt uttalande förra gången det diskuterades. Vi i European Leagues har stöttat det så det kommer nog bli lite jobbigt för dem (klubbarna som vill bryta sig loss, reds. anm).

ANNONS

I morgon är tanken att Uefa exekutiva kommitté ska ha ett möte om hur det nya Champions League-formatet ska se ut. Den ursprungliga planen är att införa det nya systemet från och med 2024 och Olsson berättar att mötet inte påverkas av att klubbarna nu uppges vilja bryta sig loss och skapa en egen superliga.

- Det kommer gå som planerat och besluten kommer fattas i morgon, säger han.

Så mötet påverkas inte av de uppgifter som kommer i dag?
- Nej, vi kommer att reagera på det, men det påverkar inte beslutet.

Publicerad 2021-04-18 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto