TV: Pressat MFF vidare i CL-kvalet - Christiansen ut skadad

Champions League-kval

Antonio Colak blev stor hjälte för MFF - som slog ut Riga i CL-kvalet.
Nu väntar Markus Halstis HJK Helsingfors i andra omgången.

Antonio Colak stod för matchens enda mål när Malmö FF tog emot Riga FC i den första Champions League-kvalomgången. På tisdagen väntade returmötet - där MFF fick klara sig utan Jo Inge Berget.

- Han är inte med i Riga. Men det är inget allvarligt, sa Anton Unosson, kommunikatör på Malmö FF, till Sydsvenskan dagen innan match.

När elvorna kom stod det klart att lagkapten Anders Christiansen var tillbaka från start. Dansken anslöt från EM-äventyret med Danmark inför matchen mot Sirius - där han fick ett inhopp.

Den inledande kvarten gick inte till historien som någon sprudlande matchinledning. Inget av lagen skapade några målchanser, och Malmö kändes ganska nöjda med att Riga föll lågt.

Men i den 32:a minuten hände det. Christiansen hittade Antonio Colak centralt som vände upp och rullade in 1-0.

Utgångsläget var fint för MFF som fortsatte kontrollera matchen. Riga kom fram och fick till ett par fasta situationer, men det ledde inte till någon het målchans.

I den 57:e minuten väcktes Rigas hopp. Vid en frispark lyckades mittfältaren Ivan Paurevic nicka in 1-1, och matchen levde.

Bara minuter efter det var MFF ytterst nära att återta ledningen. Colak och inbytte Sebastian Nanasi hamande mot ett par Riga-försvarare i straffområdet. Bollen studsade som en flipperkula mellan spelarna, men letterna lyckades till slut rensa.

Med kvarten kvar fick inbytte Riga-anfallaren Jean Baptiste Leo ett jätteläge att göra 2-1. Ett inspel från vänster passerade Johan Dahlin och målet var öppet. Men bollen kom alldeles för snabbt, prickade Leos knä, och flög över ribban.

I den 82:a minuten hände det som kan vara en av tränare Jon Dahl Tomassons största mardrömmar - fotbollsmässigt. Anders Christiansen fick en smäll och linkade ut med en kraftigt lindad fot.

Riga tryckte på och skapade ett par riktigt heta chanser i slutet. Men MFF kunde hålla undan och ta sig vidare till den andra kvalomgången.

Efter match kunde Tomasson inte ge något besked kring sin kapten.

De spelar lite hårt ibland, men så är fotboll. Jag hoppas han är okej. Det viktigaste är att vi tar oss vidare och det gör vi, säger han till Kvällsposten.

Däremot är han inte nöjd med prestationen.

Vi måste stänga matchen tidigare och vi har chanser att göra det.

Nu väntar HJK Helsingfors som slog ut Buducnost Podgorica med totalt 7-1. I det finländska huvudstadslaget spelar Markus Halsti, som blev en publikfavorit under sina år i MFF (2008-2014).

Riga FC: Ozols - Petersons, Vranjanin, Chernomordijs, Rugins - Paurevic, Brisola, Piscevic - Soisalo, Wachholz, Fjodorovs.

Malmö FF: Dahlin - Larsson, Ahmedhodzic, Nielsen, Knudsen - Beijmo, Lewicki, Rakip Christiansen, Rieks - Colak.