Rosenborg-AIK 1-0
1-0 Rade Prica (55')
2-0 Demidov (64')
3-0 Lustig (76')

AIK behövde en seger mot Rosenborg. Det blev 0—3 — och sorti från Champions league.

Real Madrid, Juventus och Bayern München har förlorat på Lerkendal. Inter har fått oavgjort.

Det var den fina sviten som allsvenska AIK hade hoppats sätta stopp för när laget klev in på Rosenborgs hemmaplan för att vända 0—1 från det första mötet på Råsunda till något positivt.

Tillvägagångssättet var enkelt.

AIK:s tränaren Alex Miller satsade på ett tätt, kompakt försvar med snabba omställningar på en djupgående anfallsduo i Mohamed Bangura och Goran Ljubojevic.

Det gav ett fåtal målchanser och att den egna nollan var intakt efter 45 minuter.

Sedan var det bara Rosenborg.

1—0 kom tio minuter in i den andra halvleken då svenske Rade Prica hittade rätt med ett skott utanför straffområdet.

2—0 kom i den 64:e minuten då målvakten Ivan Turina kom fel ut på en frispark och Vadim Demidov kunde enkelt nicka in bollen i AIK-målet.

Tränaren Miller försökte ge laget kraft till en sista attack genom att stoppa in snabbe Viktor Lundberg i stället för Robert Åhman-Persson.

Det gav inget önskat resultat.

I stället såg backen Mikael Lustig till att skicka ut AIK helt och hållet från Champions league genom att elegant sätta 3—0 med vänsterfoten i den 76:e minuten.

Med förlusten mot Rosenborg, totalt 0—4, hamnar AIK i samma kategori som bland andra Kalmar FF, IFK Göteborg, Elfsborg och Djurgården — en samling av allsvenska lag som inte har lyckats i Champions league-kvalet.