Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Så mycket svårare kan svenska CL-vägen bli

Foto: SCANPIX.

Vägen till Champions League-miljonerna blir längre.
Enligt bloggen Uefaranken tvingas svenska lag från 2018 att kliva in redan i den första kvalomgången - och dessutom får mästarlagen en plats färre att slåss om.

Under fredagen höll det europeiska fotbollsförbundet Uefa och dess exekutivkommitté ett sammanträde. Där beslutades bland annat om nya ersättningsnivåer för damernas kommande EM-slutspel – och man klubbade dessutom igenom förändringarna vad gäller utformningen av Champions League 2018-2021. Bland annat innebär det att de fyra högst rankade ligorna alla har fyra direktplatser in i turneringen.

Däremot preciserade dock inte Uefa exakt hur kvalsystemet kommer att se ut. Bloggen Uefaranken, som i sin tur hänvisar till Bert Kassies, som under flera år sammanställt nationsrankingar och den så kallade Uefa-koefficienten, innebär beslutet att de svenska lagen från och med 2018 kommer att behöva kliva in i den första kvalomgången. Tidigare har de man gjort entré först i den andra.

Till kvalet för 2017 års turnering kliver Malmö in i just den andra kvalrundan i det så kallade mästarspåret (Champions Route) där man dessutom är seedade. Den gruppen av lag blir dock av med en plats från och med 2018. Dessutom får ligaspåret (League Route), där lag som inte vunnit sina ligor men trots det får kvala till Champions League, tre platser färre.

Dessutom blir länderna rankade elva och tolv på Uefas nationsranking av med sin direktplats. Förlorarna här blir alltså i nuläget Tjeckien och Schweiz.

De stora vinnarna blir i stället Italien som går från två till fyra platser.

- Det blir klart svårare från de mindre länderna att gå vidare till gruppspelet i Champions League. Det är jättesvårt att sätta några siffror på det men jag skulle säga nästa dubbelt så svårt. Det blir en plats mindre och sedan kommer två tunga lag till in, säger Lennart Hedstigen som driver bloggen Uefaranken.

Ytterligare en förändring som sker är att Uefa infört ett nytt system för de mästarlag som åker ut ur kvalet till Champions League. De lagen, oavsett i vilken omgång de åkte ut, kommer att delas in i en speciell del där man bara ställs mot andra mästarlag, tidigare var det bara om man åkte ut efter den andra kvalomgången som man fick möjligheten att kvala in till Europa League.

Svensk Elitfotbolls ordförande, Lars-Christer Olsson, som dessutom är högsta hönset i ligaorganisationen EPFL, har tidigare kraftigt kritiserat de nya reglerna. Som ett led i beslutet beslutade sig organisationen att bryta avtalet med Uefa, det så kallade "Memorandum of Understanding", som innebär att ligamatcher inte får spelas samtidigt som de europeiska cuperna.

FAKTA

Fördelning av Europa-platserna 2018-2021

Champions League
CL och EL-mästarna
 = 2 lag (ingen förändring)
Nation 1-4: 1-4 i ligan = 16 lag (+5 lag)
Nation 5-6: 1-2 i ligan = 4 lag (ingen förändring)
Nation 7-10: mästarlaget = 4 lag (-2 lag då nation 11-12 inte längre är med)
Mästarspårets kval = 4 lag (-1 lag)
Ligaspårets kval = 2 lag (-3 lag)

Europa League
Nation 1-4: Cupmästaren + ligafemman = 8 platser
Nation 5: Cupmästaren + ligafyran = 2 platser
Nation 6-12: Cupmästaren = 7 platser
Kvalet (det vanliga) = 13 platser
Kvalet för CL-utslagna = 12 platser
Förlorare i CL-playoff = 6 platser

Källa: Uefaranken:

Publicerad 2016-12-11 kl 12:56
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons