Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
1:23

Foto: Bildbyrån/Privat/Sara Appelgren.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se brittiska supporterreaktioner på "superligan" i spelaren ovan.

Så reagerar svenska fans på superliga-beskedet: "Får en att tappa tron"

3v

Nya "superligan" får svenska supportrar till klubbarna i fråga att reagera.
- Känns som ett NHL-format, säger United-anhängaren Björn Appelgren.
Men alla är inte automatiskt negativt inställda.
- Folk kommer titta oavsett, säger Real Madrid-supportern Mehran Mahmoudi.

Natten till måndag bekräftade tolv europeiska storklubbar - Milan, Juventus, Inter (Italien), Atlético Madrid, Real Madrid, Barcelona (Spanien), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham (England) att de bryter sig loss från Champions League och Europa League.

ANNONS

De ska skapa en egen "superliga" och hävdar själva att de ska fortsätta spela i sina inhemska ligor, men Uefa har svarat med tydlighet att de berörda klubbarna kommer portas från spel i alla tävlingar på nationell, europeisk och internationell nivå om "The Super League" blir av.

Det nya upplägget har mött stark kritik från andra klubbar, spelare, experter och supportrar.

Fotbollskanalen har kollat läget med svenska supportrar till klubbar som är en del av den nya turneringen och åsikterna om formatet är många.

Axel Asplund, ordförande i supporterföreningen Arsenal Sweden, säger:

- Jag är inte förvånad över att det här utspelet kommer. Det har varit ett sluttande plan i många år, då de här klubbarna drivs av det ekonomiska. De rika vill bli rikare och det är en jäkligt deppig utveckling att det har kommit så här långt. Jag är inte förvånad över att det sker, men det här är inget jag vill se att Arsenal är inblandat i. Det får en att tappa tron på de som är ledande i klubben just nu. Det känns väldigt ledsamt, säger han. 

ANNONS

Var ligger den största besvikelsen?
- Det är framför allt att det inte ska bygga på sportsliga meriter i någon större utsträckning. Det blir vissa klubbar som har sin gudagivna rätt att befinna sig högst upp hela tiden och inte behöva kvalificera sig vid framgångar i den inhemska ligan. Jag skulle hellre leva i en värld där Arsenal slutar tia och inte kvalificerar sig för Champions League än i en värld där Arsenal spelar i någon superliga varje år bara för att det är Arsenal.

Björn Appelgren, styrelseledamot i Manchester United Swedish Supporters, är även han besviken.

- Man tillintetgör det lilla tävlingsmomentet, som ändå finns kvar i toppfotbollen. Det är kanske inte jättespännande med Champions League, då det är ganska givet vilka lag som tävlar om titeln, men nu stänger man en liga, där man inte riskerar nedflyttning, säger Appelgren och fortsätter: 

ANNONS

- Jag tänker också på supportrarna, som följer laget på hemma- och bortamatcher i lokalsamhället. Nu behöver man kanske ta sig till andra europeiska städer. Jag känner också en oro för att man kanske lägger matcher utanför hemmalagets eller bortalagets arena och flyttar runt det. Det känns lite som ett NHL-format och det blir mer show. Ed Woodward (Manchester Uniteds vd) sa i november, till Manchester United FC Fans Forum, och försäkrade fans som går på matcher om att de är centrala i hur man tänker och att de har en stor roll i hela fotbollen och han avslutade med att fotboll utan fans är ingenting, men här kör man någonstans över det.

Mathias Bridfelt, PR- och marknadsansvarig hos Tottenham Hotspur Supporters Sweden, har liknande tankar om Asplund och Appelgren.

- Känslan spontant var ändå lite chockartad. Nu är dagen här och ens eget lag är med. Man vill inte att det här ska hända överhuvudtaget. Det går emot allt som tävlingsidrott ska handla om, att man ska kunna satsa hårt och rätt för att man sportsligt ska kunna ta sig upp och överträffa sig själv, samt vinna mot andra lag som borde vinna. Hela idén med tävlingsidrott är ju att det ska vara möjligt, säger Bridfelt.

ANNONS

Hur skulle en "superliga" påverka ditt intresse för Tottenham?
- Det är många som gått ut och sagt att de inte kommer följa sitt lag längre. Jag har vänner i England, som säger att de ska sluta följa Arsenal och Manchester United, samtidigt som jag har vänner i Sverige som säger att de ska sluta följa Tottenham och Liverpool. Det är en sak att säga det i dag när man är arg och det är en annan sak att klippa banden med ett lag och spelare, som man följt i hela sitt liv. När det är dags för första matchen i Super League tror jag att många är där ändå. Jag tror att det är svårt att ta ett sådant beslut och hålla sig till det sedan.

Axel Asplund:

- Om Arsenal skulle spela i en superliga har jag svårt att se att jag skulle engagera mig lika mycket som jag gör i dag. Då skulle det inte spela någon roll hur det går under säsongen. Det bygger alltid på att man dels vill ha framgång under den innevarande säsongen, men det är lika mycket inför nästa säsong gällande vilka som ska nå Champions League-platserna. 

ANNONS

- Om allting bara handlar om att man ska fortsätta att vara med oavsett hur bra eller dålig man är, så försvinner charmen. Det blir lite mer av en träningsturnering, som kan vara kul att titta på under sommaren när det är försäsong, men det är inte alls samma sak som när det finns nerv och det gäller något. Jag tror att det kommer att gå förlorat och det kommer absolut att sänka mitt intresse. 

Men alla supportrar är inte per automatik negativt inställda till "superligan". Mehran Mahmoudi, grundare av Real Madrid Fans Sverige, vill veta mer om upplägget innan han slår på den stora trumman.

- Första reaktionen blev: "Wow, vilken förändring". Vanligtvis är man emot förändringar och till en början var jag lite negativt inställd, som alla andra. Men ibland måste man ställa sig frågan: "Varför händer det just nu och vad är anledningen?". Vad har Florentino Perez (Real Madrids president) och Andrea Agnelli (Juventus president) gjort för undersökningar och vad har de kommit fram till? Jag vill ta del av den typen av information, vilka parametrar de går efter och varför de tänker som de gör, säger Mahmoudi.

ANNONS

- Jag förstår att folk blir upprörda och att det är ett skämt, att rika blir ännu rikare, men det är ju inte så att Fifa och Uefa bara har rent mjöl i påsen. Jag måste ta reda på mer om situationen innan jag helt och hållet dömer ut det här formatet.

Han vänder sig dock mot det faktum att pengarna är det som står i centrum i dagens fotboll.

- Det är inte roligt. Fotbollen är en sport för oss supportrar och det är tack vare oss den finns. Men vi har gått förlorade redan. Hur mycket pengar finns det inte redan i dag? Det har ju varit ett problem länge. När drar vi gränsen? VM ska spelas i Qatar. Jag tror inte att man fattat det beslutet för supportrarna direkt.

Mahmoudi upplever dagens Champions League som en relativt stängd liga också.

- Titta på vilka som vunnit de senaste åren. Och det är samma åttondelar varje år. Det är samma kvartsfinaler. Sen är det problematiska att man inte kan åka ur turneringen. Det är beklagligt.

ANNONS

Tror du folk kommer titta på den här "superligan"?
- Folk kommer titta. Så är det bara. Det är tråkigt att det ska vara så som det är, att allt handlar om pengar. Men det är så det. Vi supportrar kommer köpa abonnemangen. Folk kommer titta.

- Men det här skulle kunna förändra mitt intresse. Det beror på de bakomliggande orsakerna och vad som kommer hända. Jag vill inte döma ut det här utan att jag har kött på benen. Jag får se var jag står när jag vet mer. Men folk kommer titta, så enkelt är det. 

Han är inte särskilt orolig för att Real Madrid ska sparkas ut ur La Liga.

- Sannolikheten att det händer är väldigt låg. Jag har svårt att se en liga utan Real Madrid och Barcelona.

FAKTA

Så såg det initiala formatet ut för Super League

✓ Super League ska spelas mitt i veckorna, precis som Champions League och Europa League

✓ Tolv klubbar är "grundare" och det rör sig om Milan, Juventus, Inter (Italien), Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona (Spanien), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham (England).

✓ Ligan ska bestå av 20 lag. De 15 "grundarna" (enligt pressmeddelandet förväntas ytterligare tre klubbar ansluta till den gruppen innan första säsongen) plus fem klubbar som årligen kvalar sig in kopplat till hur de presterat säsongen innan.

✓ Superligans första matcher är tänkta att spelas i augusti och lagen ska först delas upp i två grupper bestående av tio lag. I gruppspelet ska lagen möta varandra både hemma och borta, och de tre bästa lagen i vardera grupp går vidare till kvartsfinal. Fyrorna och femmorna gör upp i ett play off (dubbelmöte) om de två sista kvartsfinalplatserna. Kvartsfinalerna och semifinalerna kommer vara dubbelmöten. Finalen, som ska spelas i maj, blir ett enkelmöte på neutral mark.

✓ Klubbarna har som plan att skapa en liknande superliga på damsidan.

Publicerad 2021-04-19 kl 17:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto