POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
CHAMPIONS LEAGUE
2v

Så ska AIK ladda om för att nå Europa ändå: "Tror vi kan se det vackra"

Foto: Bildbyrån

SOLNA. EL i stället för CL.
Moldavien eller Albanien i stället för Norge och Rosenborg.
Nu ska AIK snabbt skifta fokus.
- Spontant skulle jag säga att man inte kan ladda om, men jag har varit med om sådana här förluster tidigare, säger Henok Goitom.

Det blev en snöplig förlust för AIK under onsdagskvällens Champions League-kval mot slovenska Maribor. Först i den 117:e matchminuten, i förlängningen, avgjordes matchen till gästernas fördel då Alexandru Cretu skickade in 3-2 vilket innebar att Maribor avancerade vidare på fler gjorda bortamål.

Hade AIK vunnit hade ett dubbelmöte med norska Rosenborg väntat och därefter ett eventuellt play off innan gruppspel i Champions League. Nu får man i stället ta klivet in i Europa Leagues tredje kvalomgång där man ställs mot antingen moldaviska Sheriff eller albanska Partizani. På förhand väntar alltså ett betydligt svalare dubbelmöte i den näst största europeiska klubblagsturneringen.

Nu är det ett måste för AIK att ladda om, även om det blir svårt.

- Spontant skulle jag säga att man inte kan ladda om, men jag har varit med om sådana här förluster tidigare och vet att efter två, tre dagar så kommer man tillbaka igen och kommer kunna ladda om. Nu har vi några dagar ledigt och då får man hitta energi från familjen och sedan tillbaka igen. Man måste vara ett proffs, säger Henok Goitom efteråt.

- Om vi hade spelat om den här matchen så hade vi gjort precis samma sak som i dag. En studs här och där som inte går din väg… då blir det som det blir.

Huvudtränare Rikard Norling menar att det är av yttersta vikt att mentalt redan nu släppa förlusten och fokusera på vad som komma skall.

- Det var lite det jag hade snack om i omklädningsrummet, att redan nu börja prata om vad som gäller. Om åtta dagar ska vi spela och vi reser dagen innan och vi har träning fyra dagar före det. Det är det som gäller. Då har man på något sätt börjat processen, man lyfte psyket litegrann. Vi behöver förstå hur vi ska hantera det för att trycka på rätt knappar, för det handlar om prestation och resultat.

- Det är klart att Champions League när man har möjlighet… klart att man vill det då och att det är tomt att man konstaterar efter en sån här match att det inte blir så. Men när vi landar lite grann så tror jag att vi i allra högsta grad ser det vackra i Europa League.

Sportchefen Björn Wesström:

- Sportsligt är det klart att den här känslan kommer hänga kvar, men tittar man totalt sett för klubben så är det klart att ekonomin som är kopplad till de Europaäventyren är väsentliga för att bygga klubben över tid. Det är inte på något sätt så att det skulle vara en besvikelse att hamna i ett Europa League-gruppspel.

Kolbeinn Sigthorsson, som själv prickade stolpen i matchen, menar att bakslaget sved - rejält.

- Jag kände att vi hade allt under kontroll (när Maribors 3-2-mål kom). Alla kändes ganska fräscha även om vissa började få kramp. Jag såg inte det komma men sådan är fotbollen. Att åka ut så sent… det känns som en kniv i ryggen för jag kände att vi var det bättre laget. 

Hur gör man för att ladda om mentalt?
- Sådan är fotbollen, man måste vara förberedd på allt som kan hända. Nu är det vårt uppdrag att göra det så bra som möjligt i Europa Leauge och jag tror att om vi håller huvudet högt kan vi göra det bra där.

Publicerad 2019-08-01 kl 07:02
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå