Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Spelskandalen skakar Champions Leauge – största i Europas historia

En stor spelskandal rullades upp på fredagen. Över 200 fotbollsmatcher runt om i Europa, varav tre i Champions League, finns med i härvan som utreds av tysk polis.

Poliser från fyra länder genomförde på fredagen ett femtiotal räder mot misstänkta gärningsmän. Spelare, tränare, domare och andra officiella representanter misstänks vara inblandade.

Enligt polisen har 15 personer gripits i Tyskland och två personer i Schweiz, skriver AFP. Polisen ska också ha beslagtagit mer än en miljon euro i kontanter och egendom.

200 matcher utreds

Spelhärvan omfattar cirka 200 fotbollsmatcher i nio länder inklusive tre matcher i Champions League. De misstänkta matcherna spelades i Tyskland, Belgien, Schweiz, Kroatien, Slovenien, Turkiet, Ungern, Bosnien-Hercegovina och Österrike. Spelvinsterna ska ha uppgått till flera miljoner dollar, enligt åklagarna.
Tolv matcher i European League - tidigare känd som Uefa-cupen - utreds också. Bland de misstänkta matcherna finns även en kvalmatch till U21-EM i Sverige i somras.

Polisen misstänker att ett nätverk med cirka 200 personer har påverkat resultatet i olika matcher och satsat pengar på dem hos spelbolag i Europa och Asien.

"Skakade"

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa:s talesman Peter Limbacher säger till tyska veckotidningen Focus nätupplaga att han anser att den avslöjade skandalen är den hittills största manipulationsaffären inom fotbollen.
-Vi är allvarligt skakade av omfattningen av hur internationella ligor lyckats med sina manipulationer, säger Limbacher.

Svenska Spel har en längre tid varit medvetet om att det förekommit onormalt spelande på vissa europeiska fotbollsmatcher, säger Staffan Renström, odds-ansvarig på Svenska Spel, till TT.
-Vi hjälper till att rapportera in olika matcher till Uefa där det förekommer onormalt spel. Senast vi gjorde det var i somras i samband med en Uefa-cupmatch, säger Renström.

Enligt honom har Uefa en längre tid arbetat med att hitta matcher med onormalt höga spelinsatser.
-Det har varit på gång ett tag. Det finns ett samarbete mellan de olika fotbollsförbunden och vi ser ständigt över vårt system för att förhindra onormalt spel. Det är alltid tråkigt när sådant här händer, men jag är inte förvånad.

"Oerhört allvarligt"
-Det är oerhört allvarligt om spelare och domare är inblandade, säger Sune Hellströmer, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, till TT.

Hellströmer säger sig inte känna till vilka matcher det rör sig om, inte heller om det finns några svenskar inblandade.
-Vidden av det här kan jag inte bedöma för jag känner inte till detaljerna. Ser man det world-wide är det ett problem där mycket av spelandet som är misstänkt har sin tillkomst i Asien. Det har förekommit misstankar och utredningar förut men aldrig lett fram till något mer än lokalt.

29 av de misstänkta matcherna ska ha spelats i Turkiet. Fredrik Risp, som tidigare spelat i flera olika lag i den turkiska ligan, har inte hört talas om några fixade matcher. Samtidigt säger han sig inte bli förvånad om det skulle vara så.
-Det händer mycket konstigt i den turkiska ligan, så det förvånar mig inte alls.
Uefa kommer släppa fler detaljer kring matcherna i härvan senare.

TT - fotbollskanalen.se

Publicerad 2009-11-20 kl 18:10
Annons
Annons
Annons