Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
4:40

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Olof Lundh kommentera nya superligan i spelaren ovan.

Super League-basen slår tillbaka: "Spelare kan vara lugna"

3v

Uefa har bekräftat att spelare kan stoppas från EM i sommar.
Nu slår Florentino Perez, som är ordförande i Super League, tillbaka.
- Spelarna kan vara lugna, säger han till El Chiringuito enligt Marca. 

Tolv storklubbar har kommit överens om att starta en superliga, "the Super League". När klubbarna gick ut med nyheten natten till måndag slog det ner som en bomb, och resulterade i skarp kritik från stora delar av Europa. Planen är bland annat att ligan ska spelas mitt i veckorna, precis som Champions League och Europa League, samtidigt som 15 lag ska ha fasta platser i superligan, medan fem lag får kvala in varje år.

ANNONS

Uefa har i sin tur svarat med att klubbarna, som deltar i superligan, kommer att stängas av från alla Uefa-turneringar, samtidigt som de även riskerar att inte få spela i sina inhemska tävlingar, något klubbarna vill. Uefa har även bekräftat att spelare, som tillhör klubbar i ligan, kommer att stängas av från landslagsspel framöver, möjligen även EM i sommar.

Real Madrids president Florentino Perez, som även blivit utsedd till ordförande i Super League, slår nu tillbaka mot Uefas hot och kritiken mot den nya ligan. Han menar att storklubbarna inte kommer att backa från att starta superligan.

- Uefa har arbetat med ett annat format, som jag inte förstår och som jag inte ser kommer att ge nödvändiga intäkter för att kunna rädda fotbollen, säger Perez till El Chiringuito enligt spanska tidningen Marca och fortsätter:

ANNONS

- När jag säger att vi ska rädda fotbollen menar jag att vi ska rädda alla, så att vi under de 20 kommande åren kan leva i fred. Situationen är väldigt dramatisk. Vi tror att det här formatet kan rädda fotbollen, precis som Europacupen räddade fotbollen under 50-talet. 

Perez anser att storklubbarna behöver Super League för att kunna täcka upp för förluster i coronakrisen. Dessutom menar han att storklubbarna kommer att dela med sig av intäkterna till andra delar av fotbollsvärlden.  

- När du inte har några andra intäkter än tv-pengar är det bästa sättet att öka intäkterna genom att ha attraktiva matcher, som supportrar över hela världen kan se. Vi kom därmed fram till att bilda Super League i stället för att spela Champions League. Vi skulle vilja få in det vi har förlorat, säger presidenten. 

ANNONS

Perez tror även att det uppskattas med fler stormöten under en säsong.  

- Det är många matcher som spelas med dålig kvalitet. Barcelona-Manchester United är mer underhållande än Manchester United mot ett lite sämre lag. Vad vill världen ha? 

Han fortsätter:

- Vi har supportrar över hela världen, vilket innebär pengar. Andra turneringar gör inte pengar, och pengarna är för alla. Det är en pyramid. Om de på toppen inte har pengar, så finns det inte (pengar). 

Perez står vidare fast vid att planen är att starta upp ligan så fort det är möjligt. 

- Vi vill starta så snart som möjligt. Vi kommer att prata med Uefa och Fifa. Jag vet inte varför de är arga. 

Real-presidenten är även tydlig med att spelare inte kommer att stängas av för spel med sina landslag. Han tror inte på Uefas ord om det.

ANNONS

- Spelarna kan vara lugna, då det inte kommer att hända. De som driver Uefa måste vara transparenta. Uefa har inte en bra image. De har presenterat ett Champions League-format, som ingen förstår och de säger att det kommer börja 2024. År 2024 kommer vi att vara döda. Det finns klubbar som har förlorat hundratals miljoner euro. 

I intervjun med El Chiringuito är därmed Perez stora argument, för att bilda Super League, att få in större intäkter, som kan täcka upp för förluster i coronakrisen, samt att få fler attraktiva matcher per säsong. Det var även något som storklubbarna tryckte på i sitt första pressmeddelande om varför de vill starta ligan. 

Enligt ligans grundare kommer superligan ge "väsentligt" större intäkter till klubbarna än vad Champions League och Europa League gör. De "förväntas överstiga tio miljarder euro (cirka 100 miljarder svenska kronor, reds. anm)" under den första period som klubbarna lovat att de ska vara en del av. Det framgår inte hur många år den perioden sträcker sig över, men klubbarna som nu skapar ligan får enligt pressmeddelandet 3,5 miljarder euro (cirka 35 miljarder svenska kronor) bara för att kunna finansiera klubbsatsningar och som kompensation för de konsekvenser som covid-19 lett till.

ANNONS

FAKTA

Så såg det initiala formatet ut för Super League

✓ Super League ska spelas mitt i veckorna, precis som Champions League och Europa League

✓ Tolv klubbar är "grundare" och det rör sig om Milan, Juventus, Inter (Italien), Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona (Spanien), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham (England).

✓ Ligan ska bestå av 20 lag. De 15 "grundarna" (enligt pressmeddelandet förväntas ytterligare tre klubbar ansluta till den gruppen innan första säsongen) plus fem klubbar som årligen kvalar sig in kopplat till hur de presterat säsongen innan.

✓ Superligans första matcher är tänkta att spelas i augusti och lagen ska först delas upp i två grupper bestående av tio lag. I gruppspelet ska lagen möta varandra både hemma och borta, och de tre bästa lagen i vardera grupp går vidare till kvartsfinal. Fyrorna och femmorna gör upp i ett play off (dubbelmöte) om de två sista kvartsfinalplatserna. Kvartsfinalerna och semifinalerna kommer vara dubbelmöten. Finalen, som ska spelas i maj, blir ett enkelmöte på neutral mark.

✓ Klubbarna har som plan att skapa en liknande superliga på damsidan.

Publicerad 2021-04-20 kl 07:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto