Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

TV: Alphonso Davies - Från flyktingläger till världsstjärna i Bayern München

4v

Alphonso Davies anses vara en av världens bästa vänsterbackar.
Men livet kunde tagit en helt annan vändning för 20-åringen som föddes och tillbringade de första fem åren av sitt liv i ett flyktingläger i Ghana.
Det här är historien om Alphonso Davies resa till världstoppen.

Den nordamerikanska fotbollen växer. USA och Kanada har idag vad som kan klassas som sina bästa generationer någonsin framför sig - och ansiktet utåt för de generationerna kan mycket väl anses vara Bayern Münchens kanadensiske vänsterback Alphonso Davies.

20-årigen skrev på för den tyska storklubben 2018 från Vancouver Whitecaps och blev då MLS dyraste försäljning någonsin, och därefter har han hunnit med att vinna en Champions League-titel, en europeisk supercuptitel, tre Bundesliga-titlar, två cuptitlar, ett klubb-VM och två tyska supercuptitlar. Dessutom har han utnämnts till säsongens nykomling i Bundesliga 2019-20 och Kanadas bästa spelare 2018 & 2020.

ANNONS

Men vägen till världsfotbollen har varit långt ifrån enkel för Davies. Han föddes den 2 november år 2000 till liberiska föräldrar i flyktinglägret Buduburam i grannlandet Ghana. Familjen hade flytt det andra inbördeskriget i Liberia, som tvingade mer än 450 000 personer på flykt, och Davies första år i livet handlade om en sak: Överleva. Att hitta mat och rent vatten för dagen.

- Det var svårt att överleva eftersom det enda sättet att överleva i Liberia var att bära vapen. Vi hade inget intresse av att skjuta med vapen, så vi valde att fly. I Ghana hade de ett program som hette omflyttningsprogrammet och de sa "Okej, fyll i formuläret för Kanada". Så vi gjorde det och gick i genom flera intervjuer och klarade dem, berättar Davies mamma Debeah till Bundesligas hemsida.

Efter fem år av kamp kunde familjen immigrera till Kanada där de bosatte sig i staden Edmonton. Men trots flytten var det fortsatt tufft för familjen. Davies föräldrar tvingades jobba långa pass för att få ihop ekonomin och till slut började Davies också bidra ekonomiskt - genom att spela fotboll.

ANNONS

Han hade börjat spela i ett välgörenhetsprogram som hette "Free Footie" för barn som inte hade råd att spela i lag - men rekryterades snabbt till skollaget Edmonton Strikers på skolan St. Nicholas. Där spelade Davies också i åtta år tills han rekryterades av MLS-laget Vancouver Whitecaps akademilag.

Dock blev det knappt ett år i akademilaget, utan Davies flyttades snabbt upp till A-laget och debuterade i MLS som 15-åring. Då kunde han börja hjälpa till att försörja sina föräldrar och syskon.

Hans blixtrande snabbhet, hans teknik och hans förmåga att ta sig förbi sin försvarare stod ut. Det drog till sig intresse från klubbar som Manchester United, Chelsea och Liverpool enligt engelska tidningen The Metro. Parallellt med framgången i MLS hade han dessutom hunnit debutera för det kanadensiska A-landslaget vid 16-års ålder.

ANNONS

Trots det internationella intresset blev Davies kvar i Vancouver i två år till innan han skrev på för Bayern München 2018, i en affär som kostade storklubben 13,5 miljoner dollar (115 miljoner kronor). Då den dyraste försäljningen i MLS historia. Totalt blev 81 matcher, tolv mål och 14 assist för Vancouver.

Under det första halvåret i München blev det dock sparsamt med speltid. Davies fick totalt göra elva framträdanden - men säsongen efter kom det stora genombrottet. Efter att ha börjat sin karriär som vänsterytter och spelat det hela vägen till och med säsongen 2019-20, mer eller mindre, så flyttades han ner på vänsterbacken av Bayern-tränarna Niko Kovac och Hansi Flick.

Väl där dominerade han totalt. Trots att han var lite oslipad i positionsspelet, vilket får anses naturligt när en vänsterytter flyttats ner till vänsterback, var det ingenting som påverkade honom negativt. Davies hade sin snabbhet och kroppsstyrka för att hinna upp och rätta till misstagen i fall han gjorde några.

ANNONS

Under säsongen vann Bayern Bundesliga, Champions League och den tyska cupen. Davies växte i ögonen på många till en av världens bästa spelare på sin position och hyllades till skyarna för sina insatser under trippelsäsongen. På 46 framträdanden stod han för tre mål och elva assist, samtidigt som han hjälpte laget att hålla 23 nollor.

Efter 2019-20-säsongen har det bara fortsatt gå framåt för Davies som nu etablerat sig på världsscenen som en av de bästa på sin position, samt ansiktet utåt för den nordamerikanska fotbollen. Totalt har han i skrivande stund noterats för 97 framträdanden för Bayern, där han gjort fem mål och 16 assist.

- Jag hoppas att min historia kan hjälpa folk och göra skillnad. Den får mig att arbeta hårdare och jag kommer aldrig att glömma var jag kom i från. Att vara flykting är en del av min historia och det motiverar mig varje dag att nå ut till folk för att visa dem att det finns hopp, sa Davies till amerikanska ESPN i maj 2021.

ANNONS

Härnäst tar Davies och Bayern München emot Benfica på hemmaplan under tisdagskvällen. De har hittills vunnit samtliga tre matcher och kan säkrat avancemanget till slutspelet om de tar tre poäng.

Matchen kan ses hos Telia och C More med avspark 20:45.

Publicerad 2021-11-02 kl 12:00

Streama alla matcher från UEFA Champions League på Telia och C More

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto