TV: MFF klart för CL-gruppspel efter stort drama

Champions League-kval

RAZGRAD. Malmö FF förlorade playoff-returen i Bulgarien mot Ludogorets med 2-1. Men tack vare 2-0-resultetet i den första matchen är MFF klart för Champions Leagues gruppspel.
- Champions fucking League, jag kan inte fatta det, säger Anel Ahmedhodzic till C More.

5:12
Höjdpunkter: Malmö föll mot Ludogorets - fortfarande klart för CL-gruppspel
1:34
Ahmedhodzic efter CL-avancemanget: "Kan inte fatta det"
1:16
Diawara efter CL-avancemanget: "En chock att få komma in"
2:24
Experten om MFF:s steg upp till CL: "Det är något med Malmö och europaspel"
Malmö nära att ta ledningen direkt

Malmö FF ställde upp med en väntad uppställning till playoffreturen mot borta mot Ludogorets. Anel Ahmedhodzic ersatte den skadade Niklas Moisander i försvaret medan Erdal Rakip fick lämna plats för Bonke Innocent på mittfältet. Hemmalaget hade också en avstängd spelare tillbaka i Kiril Despodov.

MFF skapade matchens första målchans redan efter en minut, när Ahmedhodzic försökte sig på en konstspark men sköt över. Några minuter senare tvingade Antonio Colak sin landsman Kristijan Kahlina till en kvalificerad räddning längs marken.

Men i den tionde minuten tog hemmalaget istället ledningen. En hörna damp ner framför fötterna på Ludogorets-kaptenen Anton Nedyalkov, som tryckte in bollen i mål från nära håll.

MFF trodde att de hade kvitterat när Veljko Birmancevic spelade fram Sören Rieks, som elegant böjde in bollen i Kahlinas bortre hörn från en position till vänster i straffområdet. Men målet dömdes efter en lång VAR-väntan bort för offside. Snöpligt för MFF, som uppträdde lugnt och behörskat trots det tidiga baklängesmålet.

Rieks försökte igen en stund senare på ett Colak-inlägg från höger, men fick se nicken räddas av Kahlina. I den 41:a minuten tvingades målvakten Johan Dahlin bytas ut efter problem med foten, och nyförvärvet Ismael Diawara fick debutera för klubben i ett skarpt läge. Situationen skulle lugnas ner för MFF minuten senare.

Birmancevic sköt en frispark från 25-30 meter som Kahlina hade händerna på, men inte bättre än att den gick in i mål. Frisparksmål för andra matchen i rad från den serbiske landslagsmannen.

Ludogorets inledde med mycket folk framåt efter pausen. I den 54:e minuten fick Pieros Sotirou ett fint läge på en hörna men nickade den strax utanför. Fyra minuter senare kontrade MFF genom Anders Christiansen, som fick se skottet räddas av Kahlina. Sedan uppmärksammade VAR-teamet huvuddomaren Clement Turpin på en hands i MFF:s straffområde som han missat, och fransmannen dömde straff till Ludogorets. Den förvaltade Sotiriou säkert i mål.

Ludogorets skapade oreda i gästernas försvar under den här perioden av matchen, samtidigt som de gav MFF ytor att kontra på. En sådan chans fick Birmancevic i den 74:e minuten men såg Kahlina rädda skottet ganska enkelt. Mycket mer i chansväg hände inte under slutkvarten.

2-1 betyder att MFF är vidare till Champions League efter 3-2 sammanlagt i dubbelmötet. De har säkrat en prispott på minst 170 miljoner för avancemanget till CL-gruppspelet, pengar som kan öka dessutom.

- Jag kan inte beskriva det. Jag förstår fortfarande inte hur stort det är. Jag har fortfarande inte förstått känslorna som jag känner. Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Jag är oerhört stolt över laget, säger Anel Ahmedhodzic till C More och fortsätter:

- Man kunde se att det var lite nervöst, men vi är ett bra lag som håller ihop. Vi kämpar för varandra och tar de extra tacklingarna för varandra. Om någon går bort kommer någon annan och täcker upp. Det visar laganda och att vi är ett fantastiskt lag.

Ahmedhodzic menar att MFF är starkt mentalt och är bra på att hantera motgångar.

- Om det inte hade varit MFF hade man grävt ner sig, men nu är vi MFF. Vi klarar av sådant. Vade hade vi? Tre VAR-beslut som gick emot oss? Ändå gick vi vidare till CL. Det visar hur jävla starka vi är.

Av självklara skäl var även MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson belåten efter Champions League-avancemanget.

- Det är fantastiskt att vara i himlen. Det är fantastiskt att ge våra supportrar en present, det är inte jul än, men vi ger vår presesent, vi ger Sverige en present i dag och vi ger alla grabbar en bra möjlighet att visa mer i Europa, säger han till C More.

Han berättar om hur spelarna kände sig efteråt samt bedriften att ta sig till ett gruppspel.

- Väldigt glada, väldigt trötta, men det är så klart en grym prestation att gå till Champions League som svensk klubb, inte minst med tanke på att vi spelar fyra rundor. Jag har inte tidigare varit så glad att förlora en match som jag är i dag.

Startelvor

Ludogorets: Kahlina - Nedyalkov, Verdon (utbytt 63'), Plastun, Ikoko (46') - Goncalves, Badji (46'), Cauly Souza (31') - Wanderson (74'), Sotiriou, Despodov.

Byten: Yankov (31'), Alex Santana, Cicinho (46'), Josué Sá (63'), Tchibota (74')

Malmö FF: Dahlin - Brorsson, Ahmedhodzic, Nielsen - Berget, Lewicki (utbytt 90'), Christiansen, Innocent, Rieks - Birmancevic, Colak (90').

Byten: Abubakari, Rakip

Gula kort: Badji (37'), Yankov (48'), Ahmedhodzic (80')

Kommande säsong streamas samtliga matcher från Uefa Champions League exklusivt hos Telia och C More.