IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

Under tisdagen spelade Malmö FF sin retur i Champions League-kvalets andra runda, borta mot HJK. Med sig till Helsingfors hade MFF en 2-1-ledning, men den blev snabbt uppäten av hemmalaget. För redan efter 41 sekunder nickade Miro Tenho in 1-0 till HJK på en hörna och det fick Bolt Arena att koka.

Finländarna lyckades dock inte hålla i sin ledning särskilt länge. I den tionde minuten sköt Anders Christiansen in 1-1 för MFF från en position inne i straffområdet, efter pass från Oscar Lewicki.

Fram till pausvilan var det sedan HJK som skapade störst tryck framåt, även om de riktigt heta målchanserna uteblev.

I den andra halvleken fortsatte hemmalaget att gå för ett 2-1-mål och med 25 minuter kvar att spela hettade det till rejält. Först gav Johan Dahlin retur på ett lurigt HJK-skott utifrån och kort därefter hittade HJK in med ett farligt inspel som dock inte letade sig fram till någon blåvit spelare. I den 67:e minuten skrek sedan hemmalaget på straff när Anel Ahmedhodzic, efter att ha skjutit hål i luften, fällde en HJK-spelare. Men domaren friade. Minuten därefter skapade dock HJK en jättemöjlighet. Efter ett hårt inspel fick Roope Riski helt öppet mål inne i boxen, men sköt över.

Mitt i HJK:s forcering lyckades dock Malmö göra 2-1. I den 72:a minuten bytte man in Veljko Birmancevic och Adi Nalic, vilka fyra minuter senare fixade ett ledningsmål. Birmancevic placerade kyligt in bollen i bortre hörnet efter samspel med Nalic, serbens femte mål på de fem senaste matcherna.

Men den stora glädjen i MFF-lägret blev kortvarig. Efter att ha varit inne på planen i en minut kvitterade nämligen Riku Riski till 2-2 i den 78:e minuten. Via Johan Dahlin dunkade forwarden in bollen i bortre hörnet.

Det gav en dramatisk avslutning på Bolt Arena. Hemmalaget gick för ett 3-2-mål och en förlängning men räckte inte hela vägen fram. Trots att Jair fick ett bra läge att näta på efter ett inlägg i slutminuterna. Då stod en MFF-spelare i vägen bara någon meter framför mållinjen. Matchen slutade 2-2 och tar MFF vidare i kvalet.

- En tuff match. Det var rätt jobbigt att komma hit och spela på konstgräs men i slutändan gjorde vi jobbet och det som krävdes, och vi är vidare. Så enkelt är det, säger Anel Ahmedhodzic till Fotbollskanalen efter matchen.

Hur var det att få den starten som ni fick?

- Det var tufft, men jag hade en känsla inom mig om att vi skulle gå vidare. Jag vet inte varför. Jag känner bara att vi har ett så starkt lag. Vi är bäst i Sverige och jag bara kände det på mig att vi skulle gå vidare.

Han fortsätter:

- Men HJK är ett bra lag. Jag blev förvånad över hur bra de är. Speciellt på konstgräset här är de jävligt starka. Det är väldigt starkt av oss att komma hit och ta oss vidare.

Veljko Birmancevic, som gjorde MFF:s sista mål och därmed säkrade avancemanget, är glad över matchen.

- Jag är lycklig över målet, speciellt för att det var mitt första i ett europeiskt cupspel. Även förstås för att det var ett viktigt mål som tog oss till nästa omgång, säger Birmancevic till Fotbollskanalen.

Fem mål på fem matcher, vad säger du om den senaste tiden för din del?
- Jag tycker att jag slagit an på en god väg. Jag ska fortsätta på den vägen för att nå fler mål, hjälpa laget att vinna så mycket som möjligt, och gå ännu längre i Europa.

Nu väntar skotska Rangers i den tredje kvalrundan för Malmö. För att ta sig till gruppspel i Champions League behöver MFF slå ut Rangers och därefter ytterligare ett lag i play off-omgången av kvalet. Men oavsett vad som händer har Jon Dahl Tomassons mannar nu säkrat något form av gruppspel i Europa den här säsongen. Vid förlust mot Rangers får MFF nämligen spela Europa League-play off och skulle man åka ut även då blir det spel i den nya turneringen Europa Conference Leagues gruppspel.

Om att möta Rangers säger Birmancevic:

- Vi vet att det är ett utmärkt lag som nyligen spelade en träningsmatch mot Real Madrid, och vann. Vi förbereder oss för den matchen nu, det är det viktigaste. Vi ska kolla in motståndaren eftersom vi inte sett något av dem än, men vi hoppas på avancemang.

Avancemanget mot HJK innebär också att MFF säkrat minst 35 miljoner kronor i prispengar från Uefa. Går man till gruppspel i ECL får man 30 miljoner och vid uttåg i den tredje rundan av CL-kvalet får man drygt fem miljoner. Publikintäkter och pengar från Uefas så kallade "marknadspool" (klubbarna i gruppspelen får pengar utdelat utifrån värdet på sin tv-marknad) tillkommer också, precis som prispengar vid eventuella segrar eller kryss i gruppspelet.

HJK:s lag: Jakob Tånnander - Valtteri Moren, Daniel O’Shaughnessy, Miro Tenho, Luis Carlos Murillo (Riku Riski 77) - Atom Tanaka (Anthony Olusanya 85), Jair, Lucas Lingman, David Browne - Roope Riski, Filip Valencia

Malmös lag: Johan Dahlin - Anel Ahmedhodzic, Franz Brorsson, Niklas Moisander - Jo Inge Berget (Adi Nalic 72), Bonke Innocent (Eric Larsson 60), Oscar Lewicki, Sören Rieks (Veljko Birmancevic 72) - Anders Christiansen, Erdal Rakip (Felix Beijmo 60) - Antonio Colak

-
-
Publicerad 2021-07-27 kl 19:54

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.