TV: Talangerna bakom Dortmunds seger - Haaland utökade sitt galna målfacit

Borussia Dortmund fick en smakstart på Champions League-gruppspelet.
Mycket tack vare jättetalangerna Erling Braut Haaland och Jude Bellingham.

Borussia Dortmund ställdes under onsdagen mot Besiktas på bortaplan i Champions League-gruppspelets första omgång. När startelvorna presenterades fanns Dortmund-stjärnan Erling Braut Haaland med från start. I Besiktas startade Michy Batshuayi och Miralem Pjanić, som båda anslöt till klubben under sommarens transferfönster.

Besiktas fick ett jätteläge att ta ledningen redan i inledningen av matchen. Batshuayi fick bollen i straffområdet, tog ner den på bröstet och avlossade ett skott mot krysset som tvingade Gregor Kobel i Dortmund-målet att göra en kvalificerad räddning.

Men det var Dortmund som skulle komma att ta ledningen. Med knappa 20 minuter på matchklockan hittade Jude Bellingham en lucka mellan benen på motståndarmålvakten och satte bollen i nät. Engelsmannen blev därmed den yngsta spelaren att göra mål i två raka CL-matcher, ett rekord som Kylian Mbappe tidigare hade.

Dortmund tog över mer och mer efter målet, och strax innan halvtidsvilan kom utdelningen. Haaland sprang sig fri framför mål och kunde enkelt skjuta in 0-2, assisterad av Bellingham.

Målet var Haalands 17:e fullträff i Champions League-sammanhang på 21 matcher. Ett galet målfacit för norrmannen.

- När man pratar om begreppet ”powerforward” så borde det komma upp en bild på Erling Haaland. Han har haft en enorm utveckling och är en utpräglad målskytt. Det finns inte så många spelare som klarar av att göra mål hela tiden. Så fort han kliver ut på planen kan man nästan räkna med att det blir minst ett mål, säger C Mores expert Kim Källström.

Matchbilden jämnades ut något efter paus. Halvvägs in i andra halvlek hade Jude Bellingham en möjlighet att bli tvåmålsskytt när han dribblade förbi två Besiktas-försvarare i straffområdet, men det efterföljande skottet gick rakt på Ersin Destanoğlu i hemmamålet.

Erling Haaland och Michy Batshuayi var ett ständigt hot framåt för sina respektive lag. Båda skapade oroligheter i motståndarnas försvar vid flera tillfällen - men utan att hitta nät.

På övertid reducerade Besiktas. Mittbacken Francisco Montero nådde högst på en frispark och kunde nicka in 1-2 - men närmare än så kom inte hemmalaget.

Dortmund höll undan och besegrade till slut Besiktas med 2-1 i premiären. En smakstart på Champions League-säsongen för tyskarna.

- Det var en tuff match. Det här var en viktig seger. Vi kämpade och i slutändan gjorde vi det bra. Jag är väldigt glad över segern. Jag är en målgörare, det är mitt jobb. Så jag måste göra mål, säger Erling Haaland till Uefa efter matchen.

Besiktas: Destanoğlu - Rosier, Wlinton, Montero, N'Sakala - Pjanic, Souza, Hutchinson - Ghezzal, Batshuayi, Larin.

Dortmund: Kobel - Meunier, Hummels, Akanji, Guerreiro - Brandt, Dahoud, Bellingham - Reus - Malen, Haaland.

Den här säsongen streamas alla matcher från Uefa Champions League på Telia och C More.