Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Uefa-förslag: Champions League på helger

Foto: Scanpix

Champions League-matcher på lördagar och söndagar. Det är ett förslag från Uefa. Anledningen är de lukrativa tv-marknaderna i Asien. 

Det är The Times som på lördagen avslöjar planerna. Tanken är att två eller tre omgångar av Champions League-spelet i framtiden flyttas från veckodagar till dagtid under helger. Det skulle gälla antingen gruppspelsmatcher eller – för att minska störningar i de nationella ligornas spelprogram – kvarts- eller semifinaler.

Tanken är att öka tv-intäkterna med matcher på bästa sändningstid för fans på stora marknader som Kina, Thailand, Indonesien, Malaysia och Japan. En eventuell förändring kan med tanke på den internationella kalendern genomföras först 2021. Men att planer finns bekräftas för The Times av både en Uefa-källa och från klubbhåll.

- Det är definitivt något som är under övervägande, för enda sättet att öka Champions League-intäkter är att erbjuda produkten i olika tidszoner, säger en källa i klubbledningen i en europeisk klubb till tidningen.

- Många ser det som ett klokt försök att skapa en mycket mer intressant produkt för delar av världen där matcher för närvarande spelas mitt i natten. Om man ger dem evenemang på bästa sändningstid kommer intäkterna att öka.

Stor ligor som England, Spanien och Italien har redan en del avsparkstider som anpassats efter den asiatiska tv-marknaden. I England har även förslag om att spela ligamatcher i Asien dykt upp och – i alla fall temporärt – försvunnit, medan exempelvis Italien numera mestadels förlägger sina Supercupmatcher, mötet mellan liga- och cupmästare som sparkar igång säsongen, till Asien.

Förslaget om att flytta Champions League-matcher till helger skulle också tvinga fram en flytt av ligamatcher till veckodagar. Engelska Premier League är i dagsläget ivriga motståndare till förändringen.

- Det är otänkbart med Champions League-matcher på helgerna. De datumen är för nationella ligor. Vi hoppas att det sunda förnuftet får råda hos det engelska fotbollsförbundet (FA), Uefa och Fifa, så att detta förhindras, säger en talesperson för Premier League till The Times.

Idéen om en flytt av matchdagar är separat från förslaget om ett ändrat gruppspelsformat, som skapade rubriker i mars.

Publicerad 2016-05-07 kl 08:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons