Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Uefa straffar fansen - för banderoll "emot den moderna fotbollen"

Ajax supportrar protesterade emot den moderna fotbollen med en banderoll på läktarplats. Nu bötfälls deras klubb av Uefa.

Det var i Champions League-mötet med Manchester City som de gästande fansen på Etihad Stadium vecklade upp overhead-flaggor och banderoller av olika slag. Bland annat visade man upp kritik mot både den engelska värdklubben och mot fotbollens kommersialisering överlag.

Till exempel hade holländarna handmålat texter med budskapet att ”80 euro är ett vansinnigt belopp” att betala som inträde till bortaklacken. Dessutom fanns banderoller riktade mot Red Bull Salzburg, Red Bull Leipzig, Chelsea och Manchester City. Klubbar som gjort sig kända för att helt eller delvis ha blivit övertagna av utländska investerare eller företag.

En stor banderoll löd kort och gott:

”Against modern football”.

Den sistnämnda formuleringen har blivit något av en slogan i många europeiska länder, däribland Sverige, för fans som anser att supporterkulturens grundvärden håller på att tvingas bort av ekonomiska intressen.

Trots att fansen varken gav uttryck för något rasistiskt eller sexistiskt bötfälls nu klubben av Uefa. Ajax måste betala 100 000 kronor och enligt domen ska det bero ”uppvisandet av en provokativ och opassande banderoll”.

Publicerad 2013-01-18 kl 20:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons