Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Uefa vill "utplåna" pyroteknik på arenor: "Finns ingen säker användning"

Foto: Bildbyrån.

I Sverige arbetar man för att hitta en laglig användning av pyroteknik.
Uefa strävar mot att helt få bort det.
- Det finns ingen säker användning av pyroteknik på arenor, säger Michael van Praag i Uefas exekutivkommitté, till förbundets hemsida.

I Sverige har debatten om pyroteknikens vara eller icke vara på svenska fotbollsarenor pågått under flera år. Kritikerna har pekat på eventuella säkerhets- och hälsorisker, samtidigt som förespråkarna menar att det är ett elementärt inslag i den svenska läktarkulturen.

Under senare tid har Svensk Elitfotboll, Sef, och Svenska Fotbollsupporterunionen, SFSU, tillsammans arbetat mot att försöka hitta en laglig, säker lösning.

- Pyroteknik på läktarna är ett så starkt fenomen och kan vi hitta lösningar som funkar för allas behov så vore det en enorm lättnad. Det är klart att det är jobbigt för alla parter när det sker olagligt. Kan vi hitta ett sätt att få det här att fungera under ordnade former så vore det enormt skönt, sa Sef:s Mats Enquist till Fotbollskanalen i december i fjol.

Uefa däremot är bestämt inställt på att det inte går att hitta någon säker användning på fotbollsarenor. Det säger exekutivkommitténs Michal van Praag på ett seminarium i München. Som stöd hänvisar han till en nyligen presenterad rapport.

- Vi kommer att hantera de som utgöra en fara för vår publik, våra matcher och vår sport och vara steget före vad gäller hot och risker. Nyckelbudskapet i rapporten är tydlig: det kan inte finnas någon säker användning av pyroteknik på fotbollsarenor, säger han enligt Uefas hemsida.

- Uefa kommer att hjälpa de nationella förbunden att göra allt de kan för att minska skadorna som orsakas av pyroteknik. Det betyder att vi ska arbete effektivt och tillsammans för att förhindra användandet på arenorna.

Doktor Tom Smith har författat rapporten i fråga:

- Risken finns inte bara för supportrarna. Spelare, domare och personal måste också skyddas. Slutsatsen är att pyroteknik inte får hanteras av någon innan de brunnit ut. Även då måste de hanteras av tränad och utbildad personal. Om pyroteknik kastas på planen kan domaren behöva blåsa av matchen till dess att de brunnit ut.

Vidare skriver Uefa att man nu ska arbeta fram en strategi för att ”utplåna” användandet av pyroteknik på fotbollsarenor.

Publicerad 2017-12-04 kl 22:39
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons