Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

CHAMPIONS LEAGUE

Wenger mot klubben som sparkade honom

Foto: Scanpix

Arsène Wenger.

För 21 år sedan fick Arséne Wenger sparken från Monaco.
Två år senare kom han till Arsenal.
Nu ställs Wenger för första gången mot sin gamla klubb i en tävlingsmatch.

Wenger, 65, har tonat ned den personliga kopplingen mellan honom och Arsenals motståndare i onsdagskvällens första åttondelsfinal i Champions League på Emirates. Kanske för att han ser den som ovidkommande, avlägsen.

Kanske finns det ett annat svar.

I en intervju med The Guardian berättar Claude Puel om hur Monacos ledning nekade Wenger möjligheten att ta över Bayern München sommaren 1994. Franz Beckenbauer tog kontakten, men Monaco sade blankt nej.

"Sårade honom"

Kort senare fick Wenger sparken sedan Monaco inlett säsongen svagt.

– Han var med rätta besviken över hur det slutade, i synnerhet med tanke på hur mycket han hade uppskattat att gå till Bayern. Det var en väldig möjlighet för någon som talade tyska och som växt upp med att älska Bundesliga.

– Det hade varit perfekt.

– I stället fick han sparken några månader senare. Det sårade honom, säger Puel.

Puel spelade i Monaco under Wengers samtliga sju år i klubben, 1987—1994. Numera är han en av fransk fotbolls mest meriterade tränare (Monaco, Lille, Lyon och för närvarande i Nice) och Wenger är en av hans förebilder.

– Han ska visas uppskattning för allt han gjorde i klubben, för de avtryck han satte. Jag kommer alltid att se honom som "min tränare" och det var här (i Monaco) han gjorde sig ett namn, säger Puel.

Drömlottning?

Med Wenger vann Monaco franska ligan 1988, cupen några år senare och förlorade finalen i cupvinnarcupen 1992. Ett av fransmannens signum redan då var att förädla och släppa fram unga spelare. Thierry Henry, Emmanuel Petit och Lilian Thuram debuterade som tonåringar och i Yaoundé i Kamerun hittade Wenger George Weah, liberianen som några år senare valdes till världens bäste spelare.

De senaste tre åren har Arsenal försvunnit i åttondelsfinalen. Monaco ses allmänt som en drömlottning. Wenger är inte lika säker.

– Det här är en "fifty-fifty"-match. Monaco är i ungefär samma läge som vi. De är tillbaka i en bra position i ligan och de har fått självförtroendet tillbaka. Vi vet att Monaco är ett defensivt tätt lag. Det kommer att bli en knepig, men möjlig uppgift för oss, säger Wenger till Arsenals hemsida.

Monaco har inget emot rollen som "underdog".

– Alla ser på oss som en gåva, en turlottning. Det är normalt att alla tror att Arsenal går vidare. Även jag ser Arsenal som favorit, men i fotboll är det inte alltid pengarna och favoriten som vinner, säger Monacos tränare Leonardo Jardim till Sunday Sun.

Om statistik är något att luta sig mot är även historien på Arsenals sida. Bara två förluster på tjugo matcher mot franskt motstånd.

Publicerad 2015-02-25 kl 06:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER