Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
COCA COLA

Få full koll på VM-pokalen!

Franz Beckenbauer var den förste att lyfta den här guldklimpen. Föregångaren lade Brasilien beslag på innan den stals 1983. Vi ger dig hela historien bakom världens vackraste pokal.

Pokal nummer två
Dagens pokal delades ut första gången 1974. Buckla nummer ett, namngiven efter VM-grundaren Jules Rimet, delades ut fram till VM 1970 då Brasilien vann för tredje gången och fick behålla den (den stals dock 1983 och har inte synts till sen dess).

Designen
Pokalen är designad av italienaren Silvio Gazzaniga, som vann uppdraget i konkurrens med 53 andra konstnärer. ”Den föreställer två idrottsmän som sträcker ut sina armar för att omfamna världen,” förklarar Silvio Gazzaniga.

Replikan
Fyra länder har chansen att lägga beslag på dagens buckla för tredje gången. Argentina, Italien, Brasilien och Tyskland. FIFA har dock skrotat regeln om att ett land med tre guld får behålla pokalen för gott. De får istället en guldpläterad kopia.

Måtten
Pokalen är 36,8 centimeter hög och väger 6 175 gram. Den är gjord i rent 18-karats guld. Att jämföra med föregångaren som var i silver med guldplätering över (smältes troligen ner när den stals). I botten av dagens pokal finns vinnarna graverade.

Värdnationerna
Från 1930 till 1998 arrangerades VM bara i Europa och Amerika.
Men VM i Sydkorea och Japan 2002 innebar inte bara att två länder delade på värdskapet för första gången, utan också att Asien fick äran att stå som arrangör. Nu står Afrika på tur!

Publikfest
Fotbolls-VM är världens största mästerskap och en hel värld engagerar sig. VM-finalen 2006 sågs av 600 miljoner tittare (varav 260 miljoner såg hela matchen). 3,4 miljoner åskådare tog sig till VM-arenorna i Tyskland. Inte ens OS är större.

Vinnare och skrällar
Sedan 1930 har bara sju länder lyckats vinna: Argentina, Brasilien,
England, Frankrike, Italien, Tyskland och Uruguay. Men visst har det funnits utrymme för skrällar. De fetaste: när USA slog England 1950 och när Nordkorea besegrade Italien 1966.

Publicerad 2010-03-01 kl 17:12
Annons
Annons
Annons