Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
COCA COLA

VM-bucklan flög till Sverige

PARIS. Här lyfter VM-bucklan från Paris till Stockholm. Fem kilo rent guld på en världsomspännande resa inför sommarens fotbollsfest.

Den 18-karatiga Fifa World Cup Trophy, som pokalen heter, borde egentligen aldrig ha hamnat på Arlanda. Tanken med dess globala reklamturné var på förhand att bara VM-klara länder skulle stå som värdar under varsitt jippo-evenemang.

Men eftersom Sverige länge låg bättre till än Danmark i vår gemensamma kvalgrupp valde arrangörerna, med Fifa i spetsen, att dumpa Köpenhamn som nordisk destination - och i stället satsa på Stockholm. En chansning som inte gick hem. Det innebär att danskarna missar möjligheten att titta på priset de ska tävla om i Sydafrika.

Totalt sett ska bucklan besöka 83 nationer och Sverige blir stopp nummer 18 i ordningen. Bråda dagar för metallpriset som på söndagen hissades av kamerunske Roger Milla vid en mässa i Frankrike och Versaille. Dit hade det kommit efter en kort Londonsejour under helgen.

Ett team bestående av flera vakter och minst tolv övriga funktionärer följer pokalen non stop fram till juni och avspark vid själva slutspelet. När den inte visas upp för allmänheten får den vila i ett välbevakat bankvalv.
Nu för tiden råder största säkerhet kring den anrika trofén. Och det är kanske inte så konstigt. Under årens lopp har två orginalpokaler hamnat på villovägar - och fifa har gett sig den på att inte bli av med ytterligare en dyrgrip.

Publicerad 2010-03-23 kl 15:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons