AIK dominerade stort i Stockholmsderbyt

Dam

Trots att Djurgården hade två ribbskott genom debuterande nyförvärvet Femke Maes och Linda Sällström ägde AIK matchen på ett överlägset sätt.

I kampen om Stockholm kunde Benny Perssons AIK ta viktiga poäng genom en 2-0-seger som bejublades av 1.075 på Skytteholms IP.

Det började dock med belgiska Femke Maes ribbskott när bara en minut var spelad. Djurgården fick spela inte bara utan ordinarie Madelene Göras och Marijke Callebaut, även Linda Forsberg fanns inte i laget utan på läktaren. Hon fick uppleva att AIK snabbt tog över mittfältsspelet.

Lagkapten Anne Mäkinen spelade åter igen på en mycket hög nivå och när hon fick bollen och hade fri sikt på mål i den 14:e minuten smällde det bara till för Nadine Angerer som fick vänsterhanden på bollen. Riktningen högre krysset kunde hon dock inte ändra - 1-0 till AIK.

Som pressade starkt efter ledningsmålet tills Djurgården hade en fas där man försökte streta emot och trycka på, men även försvaret i Solna-laget visade en stark insats och suveräna Sofia Lundgren fick inte många tillfällen att utmärka sig bakom en stark agerande backlinje som inte tillät mycket.

På andra sidan och i andra halvleken hade Nadine Angerer desto mer att göra. "Natze" storräddade skott av Lisa De Vanna och Louise Fors som hade två fina skott var, men Angerer höll Djurgården åtminstone resultatmässigt kvar i matchen. När Anne Mäkinen byttes ut tog Louise Fors över kommandot och gjorde sin klart bästa match på mycket länge. Hon gick långa vägar och spelade några kloka och fina passningar. Elva minuter före slutsignalen slog hon en sevärd djupledsboll på Lisa De Vanna som kallt avslutade till 2-0 för AIK. Matchen var punkterad och publiken hyllade sitt lag som hade vunnit en mycket välförtjänt seger med kanske årets bästa insats hittills. Till matchens lirare i AIK valdes Louise Fors som spelade en lysande andra halvlek, på andra sidan fick Djurgårdens 10:a Linda Sällström åter igen utmärkelsen som denna gång dock kanske borde ha gått till 25:an Nadine Angerer som förhindrade en förlust som kunde ha varit betydligt värre. Till Djurgårdens försvar måste dock sägas att mittfältet utan Callebaut och Forsberg och med en spelande, men knäskadad Ariane Hingst, saknade för mycket kraft. I AIK stämde allt denna kväll i Solna.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2008-07-03 kl 00:20