AIK fick nöja sig med 2-1 i Kristianstad

Dam

Kristianstads DFF tog emot AIK inför säsongens lägsta publik siffra 602 åskådare. De som hade sökt sig till Vilans IP fick se en första halvlek med mycket högt tempo.

Det var AIK som skruvade upp det men fick trots det nöja sig med 2-1-seger.

Kristianstad blev visserligen tillbakapressat av AIK men inte utspelat som av Linköping senast.

Redan i första minuten hade AIK sin första målchans. Lisa De Vanna framspelad av Louise Fors sköt ett skott som Kristianstads målvakt Sandra Wahldén räddade. Minuten senare hade Kristianstad en bra chans då Susanne Moberg spelade fram Erla Arnardottir, men AIK:s målvakt Sofia Lundgren räddade.
Efter nio minuter fick Susanne ett gyllene läge att ge Kristianstad ledningen, men skottet tog i ribban. Minuten därpå kom Sofie Persson fri på AIK:s vänsterkant spelade bollen in till Susanne Moberg som sköt på halvvolley och Sofia Lundgren greppade bollen.

I 16:e minuten fixade Lisa De Vanna AIK:s första hörna. På den var Lisa De Vanna nära att skruva bollen in i bortre krysset.
Louise Fors bjöd på dribblingar, vändningar och överstegsfinter som få svenska spelare visar i matcher. I 25:e minuten spelade hon fram Lisa De Vanna som sköt strax över mål.
"Lollo" fick sin utdelning i 35:e minuten när hon lät sin vänsterkanon tala. Det blev ett praktskott som snuddade ribbans underkant i krysset - helt otagbart och mycket vackert mål.
Minuterna senare fick Kristianstad sin både första andra och tredje hörna i tät följd utan att på allvar hota AIK-målet. I 39:e minuten ökade AIK till 2-0 genom Lisa De Vanna framspelad av Emma Lundh via Elin Ekblom Bak.

Andra halvlek var fyra minuter gammal när Kristianstads Kia McNeil nickade in 1-2 på Erla Arnardottirs hörna. Spelet jämnades ut. AIK var alls inte så överlägset som de första 25 minuterna av matchen. Sofia Lundgren fick sträcka sig för att rädda ett skott av Susanne Mobergs skott. Sedan avlöste målchanserna varandra ungefär jämnt fördelade.
Priserna till matchens lirare gick till andra spelare än vi tyckte var bäst. Kristianstads Kia McNeil visade mittbacksspel av högsta klass. Vi fastnade för Lollo Fors individuella skicklighet och hennes klassmål som visade AIK vägen.

- Vi hade behövt utdelning på Susannes Mobergs ribbskott i början för att kunna skakat AIK, och sammantaget tycker jag vi skapade chanser för att ta en poäng, sade KDFFs tränare Ulf Palmqvist efteråt.

- Vi spelade bra fotboll i 20-30 minuter. Mot Umeå Södra räckte det för att göra 5-0. Det är klasskillnad mellan Kristianstads DFF och lagen som ligger under nedflyttningstrecket, säger AIKs tränare Benny Persson.

Lollo Fors efter berömmet: - Nu spelar jag i mitten och inte på kanten. Det trivs jag bättre med. Sedan är det tacksamt att han en spelare som Anne Mäkinen bredvid sig.

Text: Anders Bystedt & Thorsten Frennstedt

AIK:s Emma Lundh lyckas inte passera Therese Björck
och Sofie Persson utan strid.

BILD FRAMSIDA:
Lisa de Vanna var ett ständigt orosmoment för Kristianstadförsvaret. Här försöker hon ta sig förbi Carolin Ericsson.
Publicerad 2008-09-13 kl 21:02