AIK spetsade till guldstriden

Dam

Nu är Umeå IKs poängförsprång uppätet genom att AIK för första gången tog poäng mot mästarna. Det blev 1-1 på Gammliavallen.

Det var tillika första gången någonsin AIK ens gjorde mål på Umeå IK och det blev dessutom en riktig fulltäff av Louise Fors. Emelie Ölander lade en kort vänsterhörna. "Lollo" drog iväg ett hårt skruvat skott som letade sig in tätt invid UIK-målvakt Carola Söbergs vänstra stolpe 33 minuter in i matchen.

Ramona Bachmann satte AIK-målvakten Maja Åström på svåra prov. En frispark hade hon hjälp av både ribba och stolpe för att avvärja. Två frilägen räddade Maja skickligt i inledningen.
Kvitteringen kom inte förrän minuten före paus när Madelaine Edlund med ryggslutet skarvade in Johanna Rasmussens högerhörna.

Dessförinnan brände "Madde" öppet mål när domare Linn Johansson släppte situationen som annars borde ha gett straff när Mami Yamaguchi blev nergjord.
Det förekom ytterligare ett par sådana situationer och vid en dem rann sinnet på Ramona så att lagledningen fann för gott att byta ut henne innan hon fick en andra varning.
UIKs tränare Mika Sankala var mycket kritisk till Linn Johanssons domarinsats.
- Vi blev berövade tre straffar, anser Mika Sankala.

Elaine blev liggande på plan tre gånger innan hon byttes ut.
- Hon fick en vridning i ena knäet men inte så illa som det först såg ut.
På tilläggstid i första halvlek nickade Elaine i ribban och innan signalen för halvtid tvingades Maja Åström tippa en frispark av Maija Saari över ribban.

Fram till de sista minuterna på tilläggstiden var Essi Sainos målchans UIKs bästa i andra halvlek. Umeå IK brukar kunna avgöra jämna matcher i slutet men på två inspel av Johanna Rasmussen framför AIK-målet fanns ingen som kunde styra in.

Man fick känslan att Umeå IK liksom Linköpings FC på lördagen inte var fullt fokuserade på sina matcher, att de som väntar i UEFA Women´s League på onsdag fanns i bakhuvudet. Både Linköpings tränare Magnus Wikman och Umeå IKs Mika Sankala försäkrar att man pratat mycket om att bara ha nästa match i tankarna.
- Men vi kommer från ett tio veckor långt speluppehåll och har nu matcher onsdag-söndag över en månad framåt. Det blir en svår omställning för vem som helst.
Kommer Elaine att följa med till Ukraina?
- Ja vi bedömer att hon ett med par dagars vila ska kunna vara med på onsdag, sade Mika Sankala innan han packade för att tillsammans med laget redan på söndagkvällen flyga till Stockholm för vidarebefordran till Ukraina på måndagen.

Patric Jildefalk, AIKs tränare:
- Det var ett härligt kvitto på jobbet vi lagt ner de senaste veckorna för att nöta in principerna i vårt försvarsspel och löpvilja. Jag är mycket nöjd med utförandet. Vi spelade konsekvent hela matchen och förtjänade väl den här poängen. Tycker att Hanna Folkesson på mittfältet tog ytterligare ett steg. Emelie Ölander klarade ut sin roll som mittback utmärkt tills Linda Sembrant har återvunnit sin gamla form.
Publicerad 2009-09-27 kl 20:45