POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE
10å

Arnqvist lämnar Umeå - men blir kvar

På lördag slutar Umeå IK:s Roland Arnqvist som fotbollsansvarig. Men klubben anlitar honom på konsultbasis över sommaren, skriver Västerbottens Folkblad.
-Jag slipper mediekontakter, säger han till TT och skrattar.

Sista veckan på jobbet. Det är full fart för fotbollsansvarige Arnqvist. Fotbollsskola pågår. Samtidigt ska damlagets turné nedåt i landet mellan den 6 och 15 juni planeras. På söndag börjar arbetet som konsult med ansvar för Brasiliens besök, översyn av spelartruppen inför nästa år, helhetsansvar för hemma- och bortamatcher och förberedelse för den som tar över.

-Men mediekontakter slipper jag ju och alla detaljer kring hemmamatcherna. Ekonomin måste jag naturligtvis släppa också.

UIK har inte funnit någon ersättare till dig ännu, är du oersättlig?

-Det hade varit värre för tio år sedan, men nu har vi byggt upp en så fin organisation. Ingen är oersättlig.

Arnqvist ville inte fortsätta på heltid i klubben utan få tid att dra i gång sitt nya bolag BRA (Bengt Roland Arnqvist) Event.

-Förutom att det blir mycket med Umeå till en början så hoppas jag få syssla med både olika slags event och konsultuppdrag mot andra klubbar - exempelvis marknadsföring och organisationsfrågor - samt inom näringslivet. Jag vill gärna ha någon fot kvar inom fotbollen eftersom det är så himla roligt.

Västerbottens Folkblad har skrivit om Uefa-jobb?

-Det är på väldigt lösa boliner än så länge. Beroende på vilka arbetsuppgifter som skulle bli aktuella så skulle det kunna vara intressant.

Under dina 25 år i Umeå har du varit med om att bygga upp Sveriges mest framgångsrika damfotbollsklubb. Vad är du mest stolt över?

-Egentligen ska det väl inte vara möjligt att göra den resa som UIK gjort. Ett lag kan ploppa upp tillfälligt men vi har förändrat mycket vad gäller medietider, publiksnitt - vi har brutit många nya vägar. Umeå har blivit en väldigt respekterad klubb, inte minst internationellt.

Vad tror du om Umeås framtid?
-Hur bra som helst. Vi har lagt en bra grund och har ett stort försprång mot kollegorna i damallsvenskan. Men konkurrensen kommer att hårdna internationellt - att Umeå även fortsättningsvis kommer att abonnera på en finalplats i Womens cup tror jag inte på. Det finns helt andra resurser i Europa. Sverige har 60 000 licensierade spelare, Tyskland har över en miljon. Sverige är ett litet land med begränsat antal sponsorer.

Svensk damfotbolls framtid?
-Sverige kommer att vara en bra nation på klubb- och landslagsnivå men lika lite som att Umeå spelar Womens cup-finaler kommer landslaget att alltid kunna ha målet ta medalj i mästerskapen. Men vi måste alltid sätta ribban högt och vi kan lyfta oss inom alla områden: organisation, marknadsföring, den sportsliga biten - anställa tränare på heltid, träna bättre, få bättre förbundskaptener.

TT

Publicerad 2008-05-26 kl 15:29
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå