Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE
10å

Arnqvist lämnar Umeå - men blir kvar

På lördag slutar Umeå IK:s Roland Arnqvist som fotbollsansvarig. Men klubben anlitar honom på konsultbasis över sommaren, skriver Västerbottens Folkblad.
-Jag slipper mediekontakter, säger han till TT och skrattar.

Sista veckan på jobbet. Det är full fart för fotbollsansvarige Arnqvist. Fotbollsskola pågår. Samtidigt ska damlagets turné nedåt i landet mellan den 6 och 15 juni planeras. På söndag börjar arbetet som konsult med ansvar för Brasiliens besök, översyn av spelartruppen inför nästa år, helhetsansvar för hemma- och bortamatcher och förberedelse för den som tar över.

-Men mediekontakter slipper jag ju och alla detaljer kring hemmamatcherna. Ekonomin måste jag naturligtvis släppa också.

UIK har inte funnit någon ersättare till dig ännu, är du oersättlig?

-Det hade varit värre för tio år sedan, men nu har vi byggt upp en så fin organisation. Ingen är oersättlig.

Arnqvist ville inte fortsätta på heltid i klubben utan få tid att dra i gång sitt nya bolag BRA (Bengt Roland Arnqvist) Event.

-Förutom att det blir mycket med Umeå till en början så hoppas jag få syssla med både olika slags event och konsultuppdrag mot andra klubbar - exempelvis marknadsföring och organisationsfrågor - samt inom näringslivet. Jag vill gärna ha någon fot kvar inom fotbollen eftersom det är så himla roligt.

Västerbottens Folkblad har skrivit om Uefa-jobb?

-Det är på väldigt lösa boliner än så länge. Beroende på vilka arbetsuppgifter som skulle bli aktuella så skulle det kunna vara intressant.

Under dina 25 år i Umeå har du varit med om att bygga upp Sveriges mest framgångsrika damfotbollsklubb. Vad är du mest stolt över?

-Egentligen ska det väl inte vara möjligt att göra den resa som UIK gjort. Ett lag kan ploppa upp tillfälligt men vi har förändrat mycket vad gäller medietider, publiksnitt - vi har brutit många nya vägar. Umeå har blivit en väldigt respekterad klubb, inte minst internationellt.

Vad tror du om Umeås framtid?
-Hur bra som helst. Vi har lagt en bra grund och har ett stort försprång mot kollegorna i damallsvenskan. Men konkurrensen kommer att hårdna internationellt - att Umeå även fortsättningsvis kommer att abonnera på en finalplats i Womens cup tror jag inte på. Det finns helt andra resurser i Europa. Sverige har 60 000 licensierade spelare, Tyskland har över en miljon. Sverige är ett litet land med begränsat antal sponsorer.

Svensk damfotbolls framtid?
-Sverige kommer att vara en bra nation på klubb- och landslagsnivå men lika lite som att Umeå spelar Womens cup-finaler kommer landslaget att alltid kunna ha målet ta medalj i mästerskapen. Men vi måste alltid sätta ribban högt och vi kan lyfta oss inom alla områden: organisation, marknadsföring, den sportsliga biten - anställa tränare på heltid, träna bättre, få bättre förbundskaptener.

TT

Publicerad 2008-05-26 kl 15:29
Annons
Annons
Annons