Återförenat Sverige slog Kina

Dam

Tre månader utan spel tillsammans. Då firade det svenska damlandslaget återföreningen med en 2-0-seger mot Kina.
-Vårt passningsspel har lyft sig otroligt mycket, det är roligast av allt, säger svenske förbundskaptenen Thomas Dennerby

Nästan tre månader har gått sedan det svenska damlandslaget senaste match - mot Brasilien den 25 april. Den stora frågan före söndagens träningslandskamp mot Kina var därför hur bra lagets form och samspel skulle vara. Mycket bra blev svaret till slut.
-Vi har haft en träning på tre månader och den var i går. Tjejerna är duktiga och vältränade, vi malde över Kina, säger Dennerby.

Sverige började offensivt men hade svårt att få till ett fungerande passningsspel på det blöta gräset på Stadsparksvallen i Jönköping, kinesiskorna var ständigt på tårna och pressade hemmalaget.

Men svenskorna jobbade sig in i matchen och började rulla runt bollen inom laget, efter en mållös första halvlek gav det fina passningsspelet resultat direkt i den andra. Kosovare Asllani vann bollen på mitten och spelade ut till Lotta Schelin på högerkanten, Sverige fyllde på med folk i straffområdet och bollen nådde Therese Sjögran som enkelt kunde göra 1-0.

En kvart senare bröt Sverige ett kinesiskt anfall, spelade upp bollen till inbytta Jessica Landström som petade in 2-0 bakom målvakten Zhang Yanru.
-Vi sa i halvtid att vi skulle vara tydligare mot varandra, ta tidigare beslut och höja tempot. Jag skulle vilja säga att Kina hade första tio minuterna och Sverige resten, säger Dennerby.

Svenskorna hade flera chanser att öka på ledningen, bland annat genom Sara Thunebros kanonskott i slutminuterna. Caroline Seger styrde mittfältet med en järnhand och lyfte gång på gång upp laget, men 2-0 stod sig matchen ut.
-Vi var bra överlag, vi känner varandra så pass väl och har spelat länge ihop. Vi är trygga ihop och har utvecklats enormt, säger Seger.

Härnäst väntar två dagar i finländska Åbo där landslaget ska träna och bekanta sig med staden och hotellet man ska bo på under EM-slutspelet som startar i slutet av augusti.

På onsdag möter Sverige Finland i Björneborg.
-Vi ska ta tag i spelet från första minut. Det mesta sitter och vi kommer inte att oroa spelarna med vad de ska förbättra, utan berätta vad som är bra, säger Dennerby.