POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAM
11å

Avspark för jämställdheten

Varken Riksidrottsförbundets (RF) eller någon av specialförbundens jämställdhetsplaner fick godkänt vid JämOs granskning av idrottsrörelsen.

Kristina Heyman, utredare, och ansvarig för JämOs granskning av idrottsrörelsen tycker det är anmärkningsvärt att varken specialidrottsförbunden eller RF levde upp till lagens krav.
- Sådana viktiga samhällsaktörer, som fostrar många barn och ungdomar, borde ta ett större ansvar när det gäller jämställdhet, säger hon, på JämOs hemsida.

Idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse med över 3 miljoner utövare och 600 000 ledare. Väldigt många människor kommer på olika sätt i kontakt med idrottsrörelsen. De attityder och värderingar som finns i den världen har alltså stor genomslagskraft. Därför inledde JämO våren 2007 en granskning av 18 arbetsgivare inom idrotten.

JämO har inget lagligt stöd att granska jämställdheten i ideella föreningars verksamhet, men specialidrottsförbunden och RF har liksom andra arbetsgivare en skyldighet att följa jämställdhetslagen.

Granskningen resulterade i att ett antal arbetsgivare har fått fördjupade kunskaper om hur de kan arbeta främjande med jämställdhet på arbetsplatsen och har utvecklat bättre metoder för detta.
– Om en arbetsgivare inom idrottsrörelsen bedriver ett bra jämställdhetsarbete påverkar det också verksamheten på utövarnas nivå. Till syvende och sist handlar det om att flickor och pojkar, kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter, både på plan och utanför, säger Kristina Heyman.

källa: www:jamombud.se

Publicerad 2008-10-07 kl 15:44

DAM

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto