Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Blomqvists lillebror tar över Umeå

Joakim Blomqvist, bror till välkände landslagsspelaren Jesper Blomqvist, tar över damallsvenska Umeå efter Mika Sankala.
-Visst har laget förlorat många världsspelare men jag vill in i hetluften, det är ett spännande läge och en verklig utmaning att försöka upprätthålla Umeås position som topplag, säger Joakim Blomqvist.

Den gångna säsongen var han assisterande tränare i herrlaget Umeå FC, bakom Janne Westerlund.
Klubbdirektören Britta Åkerlund har tecknat ett treårskontrakt med en tränare som hon tror på i längden:

-Att byta efter ett år är inget vidare. Nu ville vi ha en långsiktighet, trygghet och en person med brinnande engagemang som kan och älskar fotboll. Nu har vi fått det, säger hon.
Hon hoppas också på att förra landslagsstjärnan Hanna Ljungberg, som lade skorna på hyllan förra säsongen, ska sälla sig till tränarteamet.
-Hanna har inte till hundra procent bestämt vad hon ska göra, men min känsla är att hon kommer till oss, säger Britta Åkerlund.

Som spelare spåddes Joakim Blomqvist en lysande karriär. Efter bland annat sex pojklandskamper kom han redan som 18-åring till Umeå FC:s lag i superettan. Men cancer stoppade honom från fortsatt elitsatsning, även om han nu övervunnit sjukdomen.

-För en tränare är det viktigt att ha en tydlig fotbollskunskap och en vision om hur man ska lära ut den. Men det allra viktigaste är att känna sig själv, säger Joakim Blomqvist.
Bakom sig har han psykologistudier med inriktning på organisation och ledarskap och inom kort blir han legitimerad psykolog.

Många frågetecken återstår att räta ut innan truppen är klar. Laget har förlorat världsstjärnor på löpande band och det är i stort sett bara backlinjen som är kvar sedan förra säsongen.
-Det är klart att det behövs spetsspelare om vi ska fortsätta att vara världens bästa klubblag. Det finns vinnarskalle i klubben och goda kontakter i fotbollsvärlden. Dessutom har Umeå IK byggt upp en stark ungdomsverksamhet, säger Joakim Blomqvist.

TT

Publicerad 2009-12-09 kl 22:21
Annons
Annons
Annons