Bragdpoäng för Stattena mot AIK

Dam

IK och Stattena tog sina första poäng i årets serie, men det är bortalagets som är den sensationella och gör att att man nästan kan känna sig som segrare efter hemmasmällen mot Djurgården i onsdags.

Från början försökte Patric Jidefalks AIK sätta press på motståndarna och få det där snabba målet som sedan skulle ge laget tillfälle att spela lugnt och kontrollerat. Även om det kändes lite darrigt i början kom dock Stattenas försvar (med förra säsongens skyttedrottning Mia Westerblad som mittback och Maria Edman i mål) så småningom in i matchen och gjorde en lysande kämpainsats. Visst hade AIK mer boll och visst kom Helsingborgs-laget mycket sällan till någonting som kunde kallas anfallsspel, men hur Lina Rehov, Mia Westerblad, Maja Binkowsky, och Sofia Nilsson stred var imponerande. På det defensiva mittfältet gjorde även fd AIK:aren Jessica Julin en strålande insats.

Stattenas första målchans kom i den 24:e minuten, en frispark strax utanför 16-meterslinjen. Och bollen satte Caroline Pettersson i högre krysset. Chockledning - 1-0 till Stattena. Det stod sig till halvtidsvilan. Visserligen träffade Louise Fors stolpen, men precis som i första matchen mot Hammarby fick hon inte i närheten lika mycket gjort som i en del matcher under försäsongen eller under 2008.

Andra halvleken började AIK ännu en gång väldigt aggressivt och nu fick man utdelning efter bara fyra minuter. Sofia Simonssons passning på Anne Mäkinen satte den finska lagkaptenen bakom en annars storspelande Maria Edman. Under några minuter efter kvitteringen såg det ut som om Stattena inte skulle kunna hålla resultatet, men AIK:s offensiv kom åter av sig. Man försökte, kämpade, men hittade inte till fjolårets starka spel. Symptomatiskt när Sofia Simonsson i den 82:a minuten nästan uppgivet viftade med händerna eftersom ingen var spelbar. Med lite tur och stort hjärta lyckades Marianne Miettinens lag hålla resultatet. AIK var ofta stillastående, framspelningar fungerade inte som de skulle och efter två matcher syns det tydligt att man saknar både Elin Ekblom Bak och Lisa De Vanna. Mycket av AIK:s offensiva styrka verkar ha försvunnit med dessa två spelare och målsättningen att kämpa om medaljerna verkade åtminstone denna afton ganska avlägsen.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-04-06 kl 23:27