POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Brolin sågar Fylkings utspel: "Ett sorgligt försök att få uppmärksamhet"

Bristen på fotbollsskor för kvinnor fortsätter att väcka debatt. Radioprofilen Gert Fylking avfärdar frågan som löjlig, och kallar damfotbollen "V75 med kossor".
- Ett sorgligt försök att få uppmärksamhet, säger TV4:s Anna Brolin.

I Sverige finns 86 737 registrerade kvinnliga fotbollsspelare, vilket enligt tidningen Expressen utgör en fjärdedel av det totala antalet utövare. Men när 29-åriga Lina Holmlund skulle köpa utrustning inför den stundande säsongen i förra veckan stötte hon på problem. Trots besök på fyra av landets största sportkedjor var utbudet mycket begränsat, och vid flera tillfällen uppmanades Holmlund att sondera hyllorna för barn och juniorer i sin jakt på skor som passade. Det fanns knappt några seniormodeller tillgängliga i mindre storlekar än 39.

"Av 62 olika fotbollsskor på Intersport är 61 av dem herr (storlek 40,5 och uppåt). 1 par är dam (36-40). Hej 2015!" skrev Holmlund på twitter.

Och i en intervju med Expressen utvecklade hon sitt resonemang. Holmlund påpekade att det blir svårt för unga tjejer att fortsätta ägna sig åt sin idrott när de hela tiden hänvisas till sämre produkter, och det ibland inte finns några andra utvägar än att köpa skor man egentligen inte vill ha.

– Juniorskor överlag är inte av samma kvalitet. Juniorer är så mycket lättare. Och det är inte samma sula och stabilitet. De sitter inte alls lika bra. Barn och ungdomar har ju inte likadana fötter som vuxna. Jag provade några juniorskor och de är så mycket hårdare. De som är sköna får man ändå betala 1000 kronor för – för en sko som bara håller en kort tid, sade hon till tidningen.

Men synpunkterna från Holmlund väcker känslor och ger upphov till diskussioner. Alla håller inte med om att sportaffärerna har ett ansvar att bredda sortimentet, utan anser att de kvinnliga fotbollsspelarna får hålla till godo med vad som redan finns. En som gått ut med kritik är radioprofilen Gert Fylking som via sin hustrus blogg raljerar över frågan.

"Tycker inte att damfotbollsspelare ska ta ordet kvalitet i sin mun i jämförelsen med dito herrfotboll vare sig det gäller skor eller annat som har med fotboll att göra. Damfotboll är som V75 med kor. Tjoff och snett och inkast", skriver Fylking.

När Expressen talar med honom står han fast vid sina synpunkter, och ifrågasätter varför medierna väljer att rapportera i frågan.

– Det verkar inte finnas någonting i dag som man inte kan ta upp och använda mot männen, säger Fylking.

Han avfärdar önskemålen från Lina Holmlund med att det finns många fler män som ägnar sig åt fotboll, och drar en parallell till balettmiljön. Enligt Fylking skulle en man som ville köpa tåspetsskor stöta på det omvända problemet, eftersom dessa sällan finns att tillgå i mindre storlekar än 39. Något han anser vara orättvist i lika hög grad.

Gert Fylking får dock i sin tur mothugg, bland annat av TV4:s programledare och expert Anna Brolin som tycker att nivån på hans inspel är låg.

- Jag undrar verkligen vad det är som är så kränkande för en person som Gert när det handlar om önskemål om tillräckligt utbud av fotbollsskor? Vad är det som får honom att överhuvudtaget reagera på att fotbollsälskande utövare ges samma materiella förutsättningar, oavsett kön. Hans syn på damfotbollen i stort är inte ens värt att kommentera, det låter som han bara är ute efter att få uppmärksamhet. Sorgligt. Uppenbart är att han missat de senaste årens mästerskapsrysare från vårt eminenta damlandslag. Han verkar heller inte ha någon koll på hur balett som konstform utövas och vilka det är som bär tåspetsskor och inte. Rekommenderar honom ett besök på Operan.

Fylking anser inte att det "finns en tillräcklig marknad" för damfotbollsskor. Hur ser du på den slutsatsen?
- Ren kunskapsbrist. Att han inte har någon som helst koll på hur intresset ser ut och hur stort antal utövare det finns.

Varför tror du att Gert Fylking reagerar som han gör i just den här frågan?
- Jag ser det som ett försök att dra till sig uppmärksamhet med ytterst sorgliga metoder.

Vilka signaler skickar det till personer i och omkring damfotbollen?
- I sin jakt på ökade klick på egen blogg eller vad det nu kan vara som gör honom så kränkt att han måste yttra sig på detta dammiga vis, så glömmer han bort hur han sågar många unga tjejers drömmar. Vad har 10-20 -åriga tjejer som önskar lika förutsättningar materiellt gällande fotbollsskor gjort dig Gert?

Publicerad 2015-03-27 kl 12:08
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå