Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Dennerbys VM-kvaltrupp: Klart att vi ska vinna över Belgien

EM i Finland blev ett fiasko för svensk damfotboll som man ännu inte ser förklaringen till.

Nu väntar ett VM-kval som är tuffare än någonsin. Det börjar med en enkel instruktion: Vinn mot Belgien på Gamla Ullevi!

Knappt två veckor efter EM-kvartsfinalen mot Norge har förbundskapten Thomas Dennerby ingen klar uppfattning om vad det var som gick snett.

-Vi åkte till EM med väldigt höga förväntningar. Vi gjorde inget för att dölja att vi är nummer två i Europa. Det hade varit fel att inte våga stå för vår ranking, säger Thomas Dennerby om EM när han presenterar truppen till VM-kvalet mot Belgien den 23 september.

Ändå blev det solklar förlust med 1-3 mot Norge. Ett resultat som svensk damfotboll kommer att grubbla länge över. Bland annat ringer Dennerby runt till sina EM-spelare och lyssnar på åsikter.

-Den samlade bilden hittills är att vi inte kan sätta fingret på vad som gick fel. Spelarna tycker själva att vårt spel i landslaget aldrig känts så stabilt som nu.

Mot VM 2011

Det svenska laget kände sig som favoriter mot Norge. Men var det en realistisk bild?

-En bra och befogad fråga, tycker Thomas Dennerby.
-Sverige är totalt sett ett bättre fotbollslag än Norge. Det tror jag alla tycker i dag också. Men fotboll består också till stor del av att använda absolut hela sin förmåga. Det gjorde Norge, men det gjorde inte vi.

Fortsatt analys lär följa. Men för landslagets del väntar redan nästa uppgift - kval till VM i Tyskland 2011. Första matchen spelas mot Belgien i Göteborg nästa onsdag.

Ny kvalmodell

Uefa har gett VM-kvalet en ny modell, med slopat förkval så att fler nationer är med i gruppspelet. Det innebär också att vägen till VM är längre än någonsin tidigare. Vinnarna i de åtta kvalgrupperna går till ett play off nästa höst, där de fyra segrarna blir VM-klara medan förlorarna får kvala vidare. Som mest kan det bli åtta kvalmatcher, med avslutning mot ett lag från Nordamerika.

Sveriges motståndare är Tjeckien, Belgien, Wales och Azerbajdzjan, med de två förstnämnda som främsta hot mot gruppsegern.

-Belgien hotade Holland i EM-kvalet och är väl på ungefär samma nivå som de. Men vi har inte hunnit se Belgien och kan inte så mycket om dem, erkänner Dennerby.
Mest känd för svensk publik är Djurgårdens mittfältare Marijke Callebaut, som Dennerby själv tränat.

Trots mindre grundliga förberedelser än vanligt är Sverige storfavorit mot Belgien. Det kan ses som en nyttig övning för framtiden.

-Det är klart att vi ska vinna över Belgien, säger Thomas Dennerby med ett leende.

TT

Publicerad 2009-09-15 kl 14:26
Annons
Annons
Annons