Djurgården åter bäst i sta´n

Dam

Djurgården är efter 5-2-segern hemma mot Hammarby efter elva omgångar bästa laget i Stockholm.

Matchen på Kristinebergs IP bjöd på många mål och härlig intensitet. Men regnet hindrade nog fler än de närmare 400 sommkom för att se Stockholms-derbyt.

Efter matchens fjärde hörna i den 20:e minuten tog Hammarby ledningen genom vänsterbacken Annica Svensson. Det dröjde dock bara fem minuter innan Djurgårdens för dagen bästa spelare Marijke Callebaut passade fram till kvitteringen genom Sara Thunebro. Callebaut verkade vara särskilt taggad mot sin gamla klubb och gjorde själv 2-1, ett resultat som stod sig till pausvilan.

Efter fem vinstmatcher i rad (tre i Damallsvenskan, två i cupen) gav sig Hammarby dock inte. Andra halvleken började offensivt. När Kicki Bengtsson föll eller revs ned på det regntunga gräset blåste domare Jenny Palmqvist straff. Nazanin Vaseghpanah kvitterade till 1-1 i den 50:e matchminuten med sit sjätte mål för säsongen.

Det oavgjorda resultatet stod sig dock bara sex minuter innan åter Marijke Callebaut gav Djurgården en 3-2- ledning, framspelad av Therese Brogårde som på sistone har blivit mittfältare.

Matchen var under stora delar jämn med lätt fördel Djurgården framför allt i andra halvleken. När Linda Sällström halkade på gräset blåste Jenny Palmqvist en ödesdiger frispark en kvart före slutet. Anna-Kaisa Rantanen fick en perfekt träff och sköt bollen i högre krysset - matchen var i princip avgjord.
Hammarbys tränare Daniel Kalles-Pettersson försökte med ett offensivt byte (in Johanna Andersson och ut Elin Sölveskog) och en snabb kontring på tilläggstid utnyttjade lagkapten Victoria Svensson till 5-2.
En välförtjänt seger med tanke på att Djurgården var vassare att utnyttja sina målchanser. 5-2 kändes dock åtminstone ett mål för mycket för hemmalaget.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-06-14 kl 19:54