Djurgården hade Umeå IK i brygga - igen...

Dam

Djurgården spelade för andra gången i rad 3-3 mot Umeå IK efter full tid, men semifinalen i Svenska cupen måste avgöras. Det blev förlängning.

Cupfinalen om lite mer än en vecka spelas av landets två bästa lag: Umeå IK och Linköping. Men vägen dit var stentuff för mästarna.

I en av säsongens klart bästa fotbollsmatcher i Stockholm vann Umeå IK till slut med 4-3 efter förlängning inför bara 235 åskådare på Kristinebergs IP. En match som borde ha direktsänds på TV och som hade förtjänat en storpublik.
Den första halvleken var Djurgårdens. Victoria Svensson började med ett varningsskott efter sex minuter och minuten därpå kom ledningen för hemmalaget efter en hörna av Sara Thunebro. Försvaret fick inte bort bollen. Femke Maes träffade den och gav Djurgården ledningen.

Umeå IK hittade inte till sitt spel och Marta var rätt så välbevakad av backlinjen. Therese Brogårde nickade knappt över och i den 25:e minuten ledde en snygg framspelning av Victoria Svensson och ett följande skott av Rebecka Johnson till en hörna för Stockholmslaget. Den gången slog Sara Thunebro bollen in från vänster och nu gick Therese Brogårdes nick in till en nästan sensationell 2-0 ledning. Ett skott av Marta räddades på mållinjen och med 2-0 gick man in i pausen.

Alla förväntade sig nu ett betydligt vassare offensivspel av UIK och det blev så. Marta blev allt synligare och effektivare, spelade fram till Mami Yamaguchi, andra halvlekens bästa spelare som gjorde 2-1 i den 52:a minuten. Efter knapp en timme borde det ha blivit 2-2. Nadine Angerer gjorde en felbedömning, rusade ut, rundades av Marta, dock räddades hennes skott på mållinjen av Ann-Marie Norlin.
Mitt i den västerbottniska offensiven kontrade Djurgården effektivt. En lång boll på högerkanten höll på att gå ut till inspark, men om någon kan hinna upp så är det Linda Sällström. I sista sekund nådde hon fram spelade in i straffområdet till lagkapten Victoria Svensson och därmed stod det 3-1 till Djurgården. Matchen kunde ha varit avgjord där - dock inte...
En minut senare fick snabba Johanna Rasmussen skottläge och sköt bollen pricksäkert in till höger om Nadine Angerer - reducering till 3-2 och UIK var tillbaka i matchen.

En kvart före slut spelade Mami Yamaguchi fram Marta som sköt bollen stolpe in och precis som i Umeå för några veckor sen stod det 3-3 mellan Djurgården och Umeå. Målchanser på båda sidor följde. UIK förde spelet, men Djurgården kämpade stort emot och var alltid farligt och kunde ha avgjort matchen: Tre minuter före slut sköt Marijke Callebaut i ribban ovanför Ulla-Karin Rönnlund i UIK-målet. Tveksamt om mästarna hade hämtat sig från ett 3-4 underläge 180 sekunder före slutet.

Förlängningen såg en ännu starkare Marta. Första chansen för UIK hade dock Johanna Rasmussen, Nadine Angerer räddade magnifikt.
Avgörandet kom i den 101:a minuten efter en individuell prestation som bara Marta kan. Hon sprang slalom genom Djurgårdens försvar och gjorde 4-3. Krafterna började avmattas i bägge lagen, men fortfarande bjöd båda på en match som hade klass, målchanser och stor dramatik.
Umeå IK går till final efter en suverän vändning som bara ett mästarlag kan fullborda. Djurgården som säkert deppar denna kalla höstkväll får trösta sig med att man gjorde en mycket bra match och att man (åter igen) var mycket nära att besegra UIK. 2-2, 3-3 och 3-4 efter förlängningen har man spelat mot UIK den här säsongen och med tanke på att Djurgården saknade två tunga namn som Ariane Hingst och Linda Forsberg finns det ett bra perspektiv inför framtiden. Cupfinalen mellan Linköping och Umeå kan bli en ny rysare den 1 november.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2008-10-22 kl 23:41