Djurgården vann Stockholmsderbyt

Dam

Medan AIK fick avstå från sina två australiska spelare samt med Lollo Fors och Sofia Simonsson på bänken började Djurgården den prestigeladdade cupmatchen med sin bästa startelva.

Trots detta var AIK till en början betydligt vassare i närkamperna. Emma Lundh sköt ett varningsskott förbi Nadine Angerers mål redan efter åtta minuter. Matchen svängde lite fram och tillbaka utan att bjuda på riktigt farliga situationer förrän i den 24:e minuten då en fast situation ledde till första halvlekens enda mål.
Med en frispark från vänster hittade Anne Mäkinen Elin Ekblom-Bak som hoppade högst och nickade in 1-0 till AIK. Därefter dominerade AIK och tillät inte mycket halvleken ut.

I början på andra bytte Anders Johansson ut Jennifer Meier mot Mia Jalkeryd och Djurgården tog fler löpningar samt flyttade upp laget för att sätta press på hemmalaget. Det gav utdelning redan sju minuter. Linda Sällström frispelades och visade att hon är en av Damallsvenskans troligen allra snabbaste - hon sprang förbi en försvarare på vänsteranten, dök upp framför Sofia Lundgren och avslutade med ett bra placerat skott till 1-1.

Även Victoria Svensson sågs nu allt oftare i en offensiv roll och bidrog till avgörandet en kvart före slutet. En hörna av Sara Thunebro från höger kom långt ut på vänsterkanten där Vickan chippade in bollen i straffområdet, Linda Sällström nickade vidare till lilla Mia Jalkeryd som nickade in till 2-1 för Djurgården.
Emma Lundh hade ännu ett skott knappt förbi målet
D
en mest uppmärksammade händelsen var att Laura Kalmari byttes in i 85:e minuten efter sin mammaledighet.
AIK utan sin målspruta Lisa De Vanna är farligt framför allt i fasta situationer. Även om både Louise Fors och Sofia Simonsson kom in lyckades man inte pressa Djurgården som spelade en godkänd andra halvlek vilket idag räckte till seger.
Till matchens lirare valdes Elin Ekblom i AIK och Linda Sällström i Djurgården som med sitt mål och en assist var inblandad i båda målen. Mer om henne snart på damfotboll.com.

Text: Rainer Fussgänger

Publicerad 2008-06-12 kl 00:01