Drömstart för MFF - vände och vann premiären mot Blåvitt

Division 1

GÖTEBORG. Premiären i damernas divison 1 bjöd på storstadsmöte och storpublik.
Borta mot IFK Göteborg drog Malmö FF det längsta strået och kunde vinna med 3-1.

Premiären i damernas division 1 södra bjöd direkt på ett rafflande stormöte när IFK Göteborg tog emot Malmö FF hemma på ett välfyllt Valhalla IP. Båda lagen tog sig inför den här säsongen upp i landets tredje högsta division, men med stora satsningar på damverksamheten väntas både Blåvitt och MFF sluta i toppskiktet i år.

Det var hemmalaget som tog tag i taktpinnen direkt, vars höga press sårade MFF:s backlinje. Ida Kjellman var så när att bara kunna raka in bollen i öppet mål, innan gästernas målvakt Linnéa Hagberg i sista stund kunde lägga handskarna på densamma.

Blåvitts välförtjänta ledningsmål skulle ändå komma. I den 18:e matchminuten fick mittfältaren Isabella Svanström till en praktträff utanför straffområdet, vilket betydde 1-0 till hemmalaget.

Målet väckte Malmö, som tog för sig mer och mer i offensiv väg. Anna Plantin fick läge från nära håll, men sköt i magen på Blåvitts målvakt Johanna Henriksson.

Men Plantin skulle få chansen på nytt. Med tio minuter till halvtidsvilan stod IFK Göteborg för ett ytterst kostsamt bolltapp. Malmö FF satte fart mot mål - och trots att Anna Plantins skott först täcktes av blåvita försvarare rullade bollen till slut in i nät till 1-1.

Matchbilden hade tydligt svängt över till gästernas fördel, som även skulle få in ett ledningsmål innan den första halvleken var över. På hörna nådde en omarkerad Linnea Svensson högst och kunde nicka in 1-2.

IFK Göteborg gjorde flera tidiga byten i den andra halvleken för att få ett trendbrott i matchen. Tillställningen var jämn och inte lika böljande som under de första 45 minuterna, men Blåvitt gick samtidigt hårt för en kvittering. Flera målchanser kom i djupledsspelet, men Linnéa Högberg var lugn och trygg mellan gästernas stolpar.

Malmö FF fick in en tredje boll i mål, men Anna Plantin vinkades av för offside. Strax senare, i den 76:e minuten, kom ändå spiken i kistan. Efter ännu en hörna och en tilltrasslad situation var det återigen Linnea Svensson som höll sig framme och kunde skicka in 1-3.

I slutskedet fick Malmös kapten Elin Björklund syna det röda kortet efter att ha fått sitt andra gula.

Resultatet stod sig matchen ut och de himmelsblå kunde tillskriva sig en välförtjänt och stabil seger inför de 1 054 åskådare som hade tagit sig till Valhalla IP.

Publicerad 2023-04-08 kl 14:51