EM: Försvaret höll på att kosta England segern

Dam

Både för England och Ryssland var fredagskvällens drabbning en ödesmatch där det gällde att vinna eller försvinna. England hämtade upp 0-2 till seger med 3-2.

Englands förbundskapten Hope Powell fick avstå Casey Stoney som fick rött kort mot Italien. För henne spelade Lindsay Johnson. Anita Asante (från WPS-mästarna FC Skye Blue). Det var en milt sagt inte lyckad kombination. Jill Scott på mittfältet ersattes av Rachel Unitt och superstjärnan Kelly Smith.

Ryssland gjorde bara en ändring, istället för mittfältaren Olga Petrova spelade forwarden Elena Danilova (båda spelar i Rossiyanka till vardags).
Ryssland började offensivt med ett skott av Elena Fomina som Rachel Brown boxade till hörna. Den slogs in från höger av Elena Morozova och Ksenia Tsybutovich fick en fullträff på nick - sensationellt snabba 1-0-ledningen för Ryssland var ett faktum.

Rysslands snabba och offensiva spel överraskade England rejält. Kelly Smith hade sedan den första riktiga målchansen med ett snyggt vänsterskott i den nionde minuten. Elena Kochneva i det ryska målet avstyrde till hörna. England flyttade sedan upp sina positioner efter den tidiga chocken och skapade chanser - Eniola Alukos skott med efterföljande hörna och skott av lagkaptenen Faye White mot ribban var tydliga tecken. Men ryskorna förblev farliga med väldigt snabba omställningar, en av dessa ledde till 2-0 genom Olesya Kurochkina i den 22:a minuten.

Minuten därpå började Englands upphämtning genom Karen Carneys reducering.
England kom att dominera med många skott på mål medan Ryssland alltid var farligt i kontringarna eftersom den engelska backlinjen lämnade
stora ytor att jobba på. Rysslands målvakten Elena Kochneva stod alltmer i centrum och utmärkte sig gång på gång.
Men 2-2 kunde hon inget göra något åt- en fin djupledspassning av Karen Carney hittade fram till Eniola Aluko som iskallt utnyttjade situationen.
Bara 32 minuter var spelade och publiken hade redan bjudits på fyra vackra mål. I en period där England var mycket dominerande blev
det ändå nästan åter igen en rysk ledning efter ett skott av lagkapten Tatyana Skotnikova åtta minuter före halvtid. Tre minuter före pausen
såg publiken redan mål nummer fem i Helsingfors. England hade vänt matchen genom ett långskott av Kelly Smith som sände en utspark från Elena
Kochneva över henne i tomt mål. När den tjeckiske domaren Dagmar Damkova blåste av de första 45 minuterna visade skottstatistiken hela 19-11 till England
i en ur publiksynvinkel mycket sevärd match.

Ryssland började andra halvlek precis som den första med snabb och offensiv fotboll - Olesya Kurochkina sköt skarpt, men lite
ovanför ribban efter att matchen knappt hade dragits igång igen. Kurochkina hade ännu en chans till kvittering i den 71:a minuten för ett
Ryssland som höjde sig avsevärt jämfört med matchen mot Sverige. Tempot var högt och matchen svängde med fördel Ryssland som definitivt är att räkna med i framtiden.

Matchens utgång var oviss in i det sista, dock vann England till slut med 3-2.
Utropstecken för Karen Carney (Chicago Red Stars) i England. Hon spelade lysande på vänster mittfält samt för Rysslands Olesya Korochkina och Elena Morozova.
Priset för matchens bästa spelare gick till Kelly Smith.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-08-29 kl 01:13