EM: Överlägsen finalseger för Tyskland

Dam

Tyskland försvarade med glans sin Europamästar-titel mot England med hela 6-2 (2-1). Det var Tysklands sjunde guld genom tiderna.

England var bäst på att utmana i första halvlek. Mot det ställdes den tyska effektiviteten. Ledningsmålet kom i ett läge när England såg ut att kontrollera matchen. Men Inka Grings lyckades trots hårt uppvaktad vrida in bollen till Birgit Prinz som också hade två backar på var sin sida om sig. Birgit bröt sin över 500 minuter långa svit att inte ha gjort något mål när hon gjorde sitt 124:e.
Tre minuter senare drog Melanie Behringer iväg ett överraskande långskott rakt upp i krysset.
Ytterligare två minuter senare räddade Karen Carney finalen från att bli tysk promenad mot ännu ett EM-guld. Kelly Smith dribblade längs kortlinje och slog till och med tunnel på tyska målvakten Nadine Angerer innan bollen hittade fram till Karen som sköt 1-2 i öppet mål.

Förspelet var en hörna och bollen nickades av Jill Scott mot bortre stolpen där Melanie Behringer nickade bort bollen som var det närmaste England kom kvittering före paus.

Tyskland såg på nytt ut att ha avgjort finalen när Kim Kulig gjorde 3-1 i början av andra halvlek. Hörnan som föregick var följden av att Kacey Stoney i sista ögonblicket lyckades slå undan bollen framför fötterna på Birgit Prinz som hade blivit frispelad av Melanie Behringer vid straffpunkten.
Den engelska reduceringen kom även den här gången med bara ett par minuters fördröjning, ett kliniskt avslut med ett otagbart vänsterskott av Kelly Smith.
Rachel Brown i Englands mål var inte helt säker, nådde inte upp på Inka Grings nick som gav 4-2, fint högerinlägg från Kerstin Garefrekes. Det var hennes femte mål i EM-slutspelet och det säkrade skytteligasegern.
På ett annat inlägg var Alex Scott nära att säkra guldet - för Tyskland med ett självmål, men bollen tog i stolpen.
Ett ödesdigert misstag av Kelly Smith på mittplan straffade Tyskland direkt. Birgit Prinz och Inka Grings kom i ett två-mot-två-anfall och utnyttjade kyligt läget. Inka sköt otagbart 5-2. Sedan var det kört för England. 6-2 kom som ett brev på posten när Birgit gjorde sitt 125:e landslagsmål.
Publicerad 2009-09-10 kl 19:54