Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

F19-tränaren hoppas på nytt EM-guld: "Storhetstiden är inte över"

Foto: svenskfotboll.se

Sensationellt guld i U21-EM i Tjeckien för en knapp månad sedan. På måndagskvällen kan Sverige bli Europamästare igen - när F19-landslaget möter Spanien en glödhet final i Israel.
- Spelarna längtar verkligen, säger förbundskaptenen Calle Barrling.

 - Nyckeln blir att ha piggare ben än de har. Vi har varit starka i alla matcherna, i semifinalen mot Tyskland skapade vi flera bra chanser sista kvarten, fortsätter han.

EM-finalen blir förbundskaptenens tredje med F19 - 2009 blev det förlust mot England (0-2) och 2012 besegrades Spanien (1-0). Och även om spelarna är nya i morgondagens final är det i stort sett samma team runt det svenska laget, som var med i mästerskapet för tre år sedan.

Flärdfullt och tekniskt
Det finns alltså värdefull rutin utanför gräsrektangeln, när Sverige ska försöka ta sitt andra mästerskapsguld i fotboll sommaren 2015.

- Vi är ett ganska ungt lag, som är flärdfullt och tekniskt skickligt. Det är nog den yngsta årgången vi har tagit ut, säger Barrling.

Många av de svenska spelarna är födda 1997 (spelare födda 1996 får delta).

- Vi hittade moderna typer i den yngre årgången.

TT: Är du överraskad över lagets framfart?
- Spelarna har tagit större kliv (under säsongen) än jag hade kunnat ana.

Sverige F19-landslag spelar en sevärd fotboll, med hög fart i anfallsspelet. Ganska långt ifrån det som många nog skulle säga vara "typiskt svenskt", med försvarsspelet som signum.

Vid sidan av planen har förbundskaptenen imponerats av hur spelarna tar till sig den fotbollsteori som ledarstaben förmedlar.

- De är så taktiskt delaktiga. De tar till sig vårt arbetssätt och utvecklar det på planen. De äger processen och kan omvärdera det vi har sagt (under matchen), säger Barrling, som inte vill lyfta fram någon enskild spelare som svensk fotbolls framtid.

- Vem som helst kan bli en stjärna, vi har använt alla 18. Självklart spelar vi med bästa laget, men det är så jämnt.

Tror på Sverige
Efter den svaga insatsen i fotbolls-VM i Kanada har Sveriges position i den absoluta världstoppen ifrågasatts. Men Calle Barrling, som har varit förbundskapten för F19-landslaget i tio år, tror på fler blågula framgångar framöver.

- Det är definitivt inte slut på storhetstiden. Se bara på att vi är i fjärde raka EM-slutspelet. Jag är inte ett dugg orolig.

- Sedan att de vallade fel i Kanada, det gör alla ibland.

EM-finalen mellan Sverige och Spanien ser du med sändningsstart 18:30 på Fotbollskanalen och i TV12. 

Matchen sparkar igång klockan 18.40.

 

Publicerad 2015-07-27 kl 17:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons