FAKTA: Sveriges svaga premiärfacit

Dam

Damlandslaget i fotboll och mästerskapspremiärer är ingen lyckad kombination. Sverige har till exempel aldrig vunnit en OS-premiär och senaste premiärvinsten i ett mästerskap kom i EM 1997. Här följer de senaste årens mästerskapspremiärer:

VM 2007, Nigeria 1-1Sverige såg ut att gå mot en efterlängtad - och förväntad vinst. Orutin och slarvigt försvarsspel gjorde att Nigeria kunde kvittera i 82:a minuten.

EM 2005, Danmark 1-1Hanna Ljungberg gav Sverige ledningen i 20:e minuten men Danmarks kvittering kom bara åtta minuter senare. Trots ett flertal chanser kunde inte Sverige avgöra.

OS 2004, Japan 0-1Chockförlust för Sverige, förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors skällde ut spelarna: "det var inte många som gjorde sitt jobb där ute."

VM 2002, Kina 2-2Sverige var på väg mot seger. I slutminuterna fick dock Kina straff efter att Hanna Marklund dragit ned en kinesisk spelare, vilket gav 2-2.

EM 2001, Tyskland 1-3Mot favoriten och värdnationen Tyskland gjorde Sverige en lyckad premiär och tog också ledningen efter mål av Ljungberg men Tyskland vände dock efter två mål av Claudia Müller.

OS, 2000, Brasilien 0-2Målet var medalj. I stället var Sverige utslaget efter två förluster, en oavgjord och 270 minuters spel utan ett enda mål. I premiären skapades mängder av chanser men inga mål.

1999, VM, Kina 1-2Kina slapp undan en utvisning i 60:e minuten då en back tog bollen med händerna. I stället blev det svensk förlust trots ledningsmål. (TT)

Publicerad 2008-08-05 kl 13:57