Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Förbundskapten i flygande fläng

Det går fort att flyga mellan den ena kontinenten till den andra och tredje, något som USA:s förbundskapten Pia Sundhage fått erfara inte minst under december månad.

Ett längre träningsläger på USA:s västkust, närmare bestämt i Los Angeles, följs upp av en tripp till Kina där Pia håller i en tränarkurs inför ett 30-tal deltagare för FIFA:s räkning.
- De var kul, hälften av dem var tjejer och de flesta kände jag igen ifrån VM i Kina 1991 då vi möttes i kvartsfinalen och där vi sen slutade som bronsmedaljörer efter att ha slagit Tyskland i matchen om tredjepriset, minns Pia.

Du laddar nu inför kommande säsong och har just utsett den trupp på 24 spelare som får kontrakt av förbundet inför kommande säsong. Var det en tuff process?
- Det är det alltid när det kommer till de här tjejerna som är extemt tävlingsintriktade, säger Pia.

Vad tycker du är signifikativt för USA och annorlunda än i t ex Sverige?
- Den inre konkurrensen är stark. Man vågar diskutera och ställa krav på varandra på ett sätt som till slut ger en positiv effekt inom laget och som gör att vi står enade och starka mot andra.

Nästa säsong kommer man troligen att utöka säsongen för WPS. Tid för spel i ligan blir mellan mars och september. Med erfarenhet av WPS i en säsong hur har ligaspelet påverkat landslaget?
- Det är annorlunda för vi kommer naturligtvis inte lika väl förberedda som tidigare då vi var samlade stora delar av året. Nu måste vi planera noggrant för att få ut det bästa av landslaget vid det viktiga matcherna som vi spelar.

Vad är viktigast i år?
- Det är förstås Concacaf-kvalet i oktober där vi kvalar till VM i Tyskland 2011. Om ligan slutar i september blir det kort tid för samling före kvalet. Men vi får fundera på hur man ska lösa detta så vi kommer så väl förberedda vi bara kan. Helt klart är det en ny och ovan situation för spelarna som numera har två arbetsgivare, klubbarna och förbundet.

För en tid fick du utmärkelsen ”Eliason Award” vid en gala på Pacific Design Center i West Hollywood. Priset delades ut för 22:a året i rad och går till en person som åstadkommit stora framgångar inom sitt fält, samtidigt som personen bidragit till att stärka banden mellan Sverige och USA och det lär vara första gången som det delats ut till en idrottspersonlighet. Hur kändes det att få den utmärkelsen?
- Det var pampigt och jag kan berätta att hela min familj var inbjuden att närvara vid prisutdelningen, säger Pia.
- Men det funkar ju inte att bara flyga så där ifrån Sverige till Los Angeles i ett nafs, så dom stannade hemma och jag får träffa dom i jul istället, skrattar Pia.

Så du får lite julledighet?
- Lite, jag flyger ifrån Guangzhou i Kina till Sverige och anländer natten till Julafton. Jag stannar i Sverige över jul och nyår för att umgås med familjen, säger Pia och önskar alla här hemma en God Jul.

Publicerad 2009-12-23 kl 09:27
Annons
Annons
Annons