Fördel Kristianstad i nedflyttningsstriden

Dam

Kristianstads DFF var starkare och hungrigare än Umeå Södra och vann den viktiga matchen kring nedflyttningsstecket med 2-0 (1-0).

Det märktes att båda lagen var rädda för att förlora.

De första 10 minuterna var Kristianstads. Redan efter två minuter hade Johanna Rosén en chans, nästa fick Frida Pettersson efter åtta minuter, men då stod den finska landslagsmålvakten Minna Meriluoto i vägen.
Kristianstad fick sin första hörna efter 14 minuter och Umeå Södra sin första målchans efter 21 minuters spel då Victoria Forsmarks skott letade sig strax utanför målet.

Kristianstads andra hörna kom efter 32 minuter. Erla Arnardottir slog den. Angelique Sandberg nickade bollen i huvudet på en Umeå-försvare och då höll sig vänsterbacken Carolin Ericsson sig framme och slog in 1-0 - hennes första mål i Damallsvenskan.

Två minuter senare hade Umeå Södra sin bästa chans till kvittering, även den efter hörna. Anna Rehn lade den och Nicole Cross nickade bollen i stolpen. Det målet hade Umeå Södra behövt för att rubba ett KDFF som började agera med mera självförtroende. I slutet av första halvlek sköt Erla Arnardottir från 20 meter strax utanför mål.

Efter pausen fick Kristianstad hörna som Angelique Sandberg nickade strax över.
I matchens 66:e minut ökade Kristianstad till 2-0 genom Frida Pettersson framspelad av Johanna Rosén. Efter det målet lossnade spelet rejält för Kristianstad-spelarna. Ett par minuter senare hade de en dubbelchans till att ytterliggare utöka sin ledning. Först ett bra skott från Angelique Sandberg sedan nick i ribban av Erla Arnardottir i samma anfall. I matchens 73:e minut hittade Erla Frida Pettersson som sköt strax utanför.

Umeå Södra bästa målskytt så här långt i serien Linda Fransson byttes in i den 72:a matchminuten och hon kom fri med Kristianstad-målvakten Maria Edman som räddade med en fotparad. I slutet av matchen frestade Erla Minna Meriluoto med ytterligare ett välplacerat skott som hon fick sträcka ut på för att rädda vid stolproten.
Minna stod i mål för Finlands damlandslag som spelade två matcher mot Skottland i veckan. I Skottlands lag spelade Kristianstads Ifeoma Dieke.

KDFF-tränare Ulf Palmqvist var givetvis nöjd efter lagets första seger på sex matcher:
- En perfekt genomförd match. Den liknade på inget sätt den i Umeå då knappast något mittfältsspel förekom. Vi var beredda på Jennifer Nobis jätteinkast och att de var lika farliga som hörnor.

Carolin Eriksson beskrev stämningen i laget före avspark:
- Det var bara tre poäng som gällde. Det fanns ingen tanke på att vi skulle kunna förlora.

Umeå Södras tränare Torbjörn Nordström:
- Ett mål för oss även sedan Kristianstad hade gjort 2-0 hade säkert betytt mycket före matchbilden. Jag tror att vi hade kunnat stressat våra motståndare till misstag och huggit på de chanserna.
De båda amerikanska nyförvärven Fanta Cooper och Nicole Cross debuterade.
- Det var ovant för dem med det spelet vi mötte. De behöver allt någon match mer för att komma in i vårt spel. Visserligen spelade vi 1-1 mot Sunnanå i träningsmatch men det var något annat att komma till Skåne och spela på naturgräs som det tog en stund att komma underfund med. Bollarna bromsar nämligen upp fortare än på vårt konstgräs.

Umeå Södras lagledning fick ytterligare ett bekymmer på halsen. Söndagens hemresa från Malmö med flyg till Bromma blir försenad vilket gör att man missar anslutningen där och får ta buss resten av vägen.