Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Försvarsspelet i fokus i VM-genrepet: "Vi ska överdriva"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Inför VM-genrepet mot Nederländerna har Sverige pratat försvarsspel, försvarsspel och mer försvarsspel. Så mycket att det nu har gått till överdrift.
- Vi ska överdriva för att känna närheten till varandra, säger Caroline Seger.

Med en och en halv vecka kvar till VM-premiären mot Nigeria möter Sverige Nederländerna på en färgglad konstgräsplan på York University i norra Toronto. Planen används egentligen av skolans lag i amerikansk fotboll, York Lions, och är översållad med yard-linjer, ett stort lejonhuvud i mittcirkeln och röda slut-zoner bakom målen.

Och på äkta nordamerikanskt sportmanér kommer det alltså allt att handla om "defense, defense, defense".

- Det skulle vara väldigt skönt att spela ett bra försvarsspel, vara kompakta tillsammans, för det har vi lagt mycket fokus på de senaste dagarna, säger Seger.

Kort och gott handlar det om att spelarna ligger tätt tillsammans, och på ett nästan överdrivet sätt rör sig över planen för att inte bollen ska kunna slinka emellan lagdelarna.

Kör 4-4-2-uppställning
- Som yttermittfältare handlar det om att vi är noggranna i överflyttningar och noggranna i försvarsspelet och inte slappnar av. Har man ett bra försvarsspel så får man ofta ett bra anfallsspel också, säger Sofia Jakobsson.

På de två sista matcherna på hemmaplan, mot Schweiz och Danmark i april, släppte det tidigare så försvarssäkra Sverige in sex mål (tre i varje match). Mot Schweiz höga presspel hade svenskorna också svårt att spela sig fram i banan, och efter den matchen togs också ett beslut bland spelarna att överge den innötta 4-1-3-2-uppställningen för det mer klassiska 4-4-2.

Så blir det med största sannolikhet även mot Nederländerna, som liksom Schweiz kommer med många snabba spelare som är skickliga en mot en.

Nästan alla tillgängliga
Flera av spelarna åkte till Kanada med småskavanker, och vissa har stått över träningar på ett mer eller mindre rullande schema för att skona de framförallt för utlandsproffsen sargade kropparna. Dagen före genrepet var det Charlotte Rohlin som stod vid sidan av, men det är bara Jessica Samuelsson som inte finns tillgänglig för spel mot Nederländerna.

Matchen sent på lördagskvällen, svensk tid, är den sista riktiga nittiominutaren innan VM drar igång. Även om Sverige även på söndag kommer att möta Nederländerna igen, i något mellanting mellan en gemensam träning och en träningsmatch som är stängd för media och allmänheten.

Att det blir det lag som förbundskaptenen Pia Sundhage ställer upp med från start på lördag som även kommer att starta mot Nigeria är högst troligt, men inte hundra procent säkert.

- Vi har ju tjatat om att vi inte har så mycket tid på oss, och då är det klart att vi måste tro på någonting. Men sedan om det blir exakt samma startelva, det är osäkert. För vi har ju en vecka till där vi ska titta mer på anfallsspelet, och då kanske någonting annat dyker upp, säger hon.

Publicerad 2015-05-29 kl 23:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons