Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Fyra debutanter i Sundhages trupp

Foto: Scanpix.

Assisterande förbundskapten Lilie Persson presenterade fyra debutanter inför fotbollslandskampen mot Frankrike den 8 februari.

Men stommen från bronslaget i EM är kvar när nästa steg ska tas mot målet att bli bäst i världen.

- Vi vill längre i VM i Kanada och vi har fyra områden där vi måste bli spetsigare för att nå dit vi vill, sade Persson.

I Pia Sundhages frånvaro — förbundskaptenen är gästprofessor i Kansas fram till 22 februari — drog assisterande förbundskaptenen Lilie Persson upp riktlinjerna för landslagsåret 2014. Viktigast är självklart att kvala in till VM i Kanada 2015.

Hittills har 2000-talet bjudit på några mästerskapsfiaskon men även EM-silver 2001, VM-silver 2003, VM-brons 2011 och så EM-brons på hemmaplan förra året. Sundhage och Persson vill att landslaget ska bli jämnare och nå högre.

"Krävs mer"

- Är vi där och puttar på gränsen och är nöjda med att vara bland de bästa i världen kommer det bli en femteplats här och en sjundeplats där och någon medalj då och då. För att nå toppen krävs det mer, sade Persson i samband med att hon tillkännagav truppen mot Frankrike.

Nyckelområden är spelarnas förmåga att kontrollera bollen i högt tempo och under stark press från motståndarna. Spelarna måste också bli bättre på att värdera lägen.

- Mot Tyskland (EM-semifinalen förra året) hade vi flera lägen att avgöra, men vi tog felaktiga beslut.

- Dessutom måste vi bli vassare vid avgörande lägen i båda straffområdena. Står man som Skalman och väntar blir man inte hjälte. I huvudspelet är det bara Nilla Fischer som håller hög internationell klass. Fler måste dit.

Slutligen har förbundskaptenerna kommit fram till att spelarna måste bli starkare, bland annat för att undvika skador.

De fyra debutanter som Persson och Sundhage hoppas ska klara kraven är målvakten Stéphanie Öhrström, Verona, ytterbacken Magdalena Ericsson, Linköping, 18-åriga mittfältaren/anfallaren Lina Hurtig, Umeå, och AIK-spelaren Emma Lund som förra året hörde hemma i elitettan.

Toppmöten

- Alla spelare, både gamla och unga, är väldigt nyfikna och noggranna. Det handlar mycket om individuell träning och vi räknar med att spelarna kommer att satsa för att bli så mycket bättre som krävs.

Sveriges landslagsspelare får på bara en dryg månad fyra möjligheter att få kvitto på eventuell utveckling. Efter mötet med Frankrike väntar nämligen Algarve cup i början av mars med matcher mot Danmark, USA och Japan.

- Vi får en väldigt bra start på landslagsåret med fyra möten med några av världens bästa lag. Och det är ju ett sätt att utvecklas.

Publicerad 2014-01-22 kl 17:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons