Fyra kliniska avslut sänkte AIK

Dam

Inom loppet av sju minuter avgjorde Djurgården derbyt på Skytteholms IP mot AIK genom fyra kliniska avslut och vann slutligen med 4-2 (4-0).

Hemmalaget AIK försökte få kontroll över matchen i början och hade snabbt två skott på mål genom Louise Fors. Djurgården hittade dock snabbt till sitt spel och verkade snäppet beslutsammare och vassare i den första halvleken. Victoria Sandell Svenssons första skott i den sjunde minuten var en varningssignal. Djurgården hade det klart bättre anfallsspelet och yttermittfältarna Marijke Callebaut och Sara Thunebro skapade mycket medan Linda Fagerström och Therese Brogårde gjorde en bra match på mitten.

Tre hörnor hade Djurgården första 20 medan AIK:s första kom i den 34:e minuten. AIK hittade ingen väg bakom den Djurgårdens suveräna backlinjen där Ann-Marie Norlin för dagen ersattes av Freja Hellenberg som gjorde en klar godkänt insats. Distansskott var nästan det enda vapnet som AIK försökte sig på i första.

Och så började de sju minuterna som var den ene tränarens dröm och den andres mardröm. Fyra Djurgårdsanfall som resulterade i fyra mål:

0-1 Victoria Sandell Svensson när hon fick foten på ett inlägg av Linda Fagerström (27:e)
0-2 Victoria Sandell Svensson, ett skott från 18 meters håll, framspelad åter av Fagerström (30:3)
0-3 Marijke Callebaut efter inlägg av Freja Hellenberg (31:a)
0-4 Linda Sällström, skott från en vänsterposition i straffområdet (34:e).

Med detta var eller borde matchen ha varit punkterad. Chocken syntes tydligt hos AIK som alltför lätt hade släppt in dessa mål och då finns det inte någon ursäkt i att backlinjens gigant Linda Sembrant satt skadad på läktaren. Djurgården promenerade genom motståndarnas försvar och demonstrerade ett anfallsspel nästan ur läroboken.

Och man kunde ha utökat ledningen. Sara Thunebros frispark i hennes sista match för Djurgården inför flytten till Frankfurt räddades av Maja Åström.

Sedan bytte AIK:s tränare Patric Jidefalk in Kimberly Gustafsson för Elin Karlsson med åtta minuter kvar i första halvlek. Ett offensivt byte som gav utdelning direkt i den andra halvleken.

Efter pausen såg publiken ett annat AIK. Ett AIK som äntligen använde kanterna och pressade ett Djurgården som säkert hade slappnat av och dragit ned på farten. Ändå - Kimberly Gustafsson reducerade till 1-4 genom ett fint skott, framspelad av Laura Österberg Kalmari redan fyra minuter in i andra halvleken och det gav AIK mer fart. AIK hade nu ett antal bra skott nu som Djurgårdens säkert spelande målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir räddade och ett antal bra inlägg från både höger och vänster.

Ändå gav AIK:s numera godkända insats i andra halvlek bara en utdelning en gång till nämligen genom Hanna Folkesson, en spelare som numera alltid håller en hög nivå. På hennes skott hade Gunnarsdottir ingen chans. Då var det 20 minuter kvar att spela. AIK hade lägen att reducera till 3-4 och tankarna gick till cupfinalen 2007 där Umeå IK ledde 3-0 efter första halvleken mot AIK och Solna-laget kvitterade för att sedan förlora 3-4, men Djurgården kom igen och spelade stabilt den sista kvarten.

Djurgården vann välförtjänt matchen som hade två ansikten. Tränarna kan vara nöjda med var sin halvlek precis som de måste vara missnöjda med den andra. Anders Johanssons Djurgården tog poängen och Sara Thunebro lämnar spelet i Damallsvenskan med en svit på numera sex förlustfria matcher i serien.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-07-25 kl 19:18