Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE
10å

GRATTIS USA - och PIA SUNDHAGE!

Laget är större än jaget. Det unga kollektivet förbundskapten Pia Sundhage skapat på nio månader vann över de brasiliaska artisterna, Marta, Cristiane med flera.

OS-finalen bjöd på bara ett mål och det kom inte förrän fem minuter in i första förlängningen. Mittfältaren Carli Lloyd gjorde det.

Båda lagen spelade mycket disciplinerat så när som på de allra sista minuterna när tröttheten tog överhanden.
Det amerikanska försvaret imponerade, innerbackarna Christie Rampone och Kate Margraf - värdiga efterträdare till USA första stora mittback Carla Overbeck. Ytterbackarna blev aldrig ifrånsprungna av ens Marta, varken Heather Mitts till höger eller Lori Chalupny till höger.
Målvakt Hope Solo ska givetvis också framhållas. Efter 72 minuter fick hon ut en arm och räddade ett närskott som Marta avlossade med kort tillslag.

Brasilien förde spelet en stor del av andra halvleken. Angela Hucles skott som Brasiliens målvakt Barbara räddade via stolpe 4 minuter före slut bröt dominansen. I sista minuten kom Amy Rodriguez helt fri efter att Brasiliens säkra mittback Ester missat. "A-rod" var inte tillräckligt kall och försökte lobba.
Daniela, Marta och inte minst Cristiane - den svensk-brasilianska trion - var annars ryggraden i Brasilien.
I slutminuterna av andra förlängningen radade Brasilien upp tre chanser efter hörnor och frispark av Marta. Renata Costa var närmast att ta matchen till förlängning.

Pia Sundhage krönte sin långa fotbollskarriär med ett OS-guld hon aldrig var i närheten av som spelare. Nu har hon dessutom kvar jobbet som förbundskapten för USA förmodligen så länge hon vill. Hon har gett fotbollsvärlden en lektion i lagbygge. Andra försökte dra fram Abby Wambachs skadefrånvaro som en fallskärm att landa med om det inte skulle gå hela vägen för USA, ja t o m Kristine Lilly. De har så klart varit inspiratörer för den här generationen och Abby får så klart kvala in när benbrottet är läkt om ett halvår.

Publicerad 2008-08-21 kl 18:10
Annons
Annons
Annons