Hammarby fortsätter segertåget

Dam

Kopparbergs/Göteborg kom med sex segrar i rad till Kanalplan medan Hammarby hade tagit 10 av 12 möjliga poäng i fyra förlustfria matcher på sistone. Det blev tre nya efter 3-1-segern.

Efter de första sex omgångarna låg Hammarby under nedflyttningsstrecket med bara tre poäng.

Lotta Schelin gjorde come-back efter sin lårskada medan Linnéa Liljegärd fick sitta på bänken. Båda lagen började intensivt och efter en kvart verkade det vara Göteborg som kom allt bättre in i matchen, Ingvild Stenslands skott räddades av Kathrin Lehmann via ribban till hörna och lite senare kunde Sara Lindén gjort 1-0, men sköt knappt förbi målet. Trots ett lätt spelövertag för gästerna tillät Hammarby inga fler chanser under första halvleken. Backlinjen höll tätt. Och Hammarby satsade på snabba kontringar.

I den 30:e minuten sköt Kicki Bengtsson hårt, Sandra Bjurteg räddade, men returen hamnade hos Sara Johansson som lätt gjorde ledningsmålet för Hammarby.
Bara två minuter efter kunde Nazanin Vaseghpanah öka till 2-0 efter en hörna från vänster, en chock för Kopparbergs/Göteborg som man inte riktigt hämtade sig efter den starten.

De senaste succématcherna har gett Hammarby ett stort självförtroende, dokumenterat i 3-0-målet. Anna Lindblom spelade en perfekt djupledsboll på Sara Johansson som gav Sandra Bjurteg ingen chans. Inte överraskande att Hammarby ledde mot Göteborg, men hela 3-0 efter bara 45 minuter var ändå ganska sensationellt.

Lotta Schelin byttes med Linneá Liljegärd efter 45 minuter. Lotta försökte, löpte långa vägar, men till sin vanliga form saknas det ändå mycket arbete och framför - allt matchvana.
- Man kan inte förvänta sig underverk av Lotta efter två månaders paus, men vi är glada att hon är med igen, sade Kopparbergs/Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson efteråt.

Andra halvleken hade Göteborg mer av spelet, en del chanser genom Lisa Ek, Sara Lindén och Johanna Almgren, men kunde inte rikigt hota ett defensivt Hammarby. Sara Lindén gjorde visserligen 1-3 efter 64 minuter, hennes tionde mål för säsongen. Men Hammarby fortsätter sin förlustfria svit med numera 13 av 15 möjliga poäng de senaste fem matcherna. Man ligger två poäng före Djurgården efter halva säsongen, en händelse som måste ha varit länge sedan det begav sig sist.

- Vi ville ju fortsätta vår bra trend som vi har haft de senaste veckorna, men Hammarby spelade försvarsmässigt otroligt bra matchen igenom. Sista kvarten i första halvleken var vi rätt naiva och tappade bollen för fort, analyserade Torbjörn Nilsson matchen och berömde Hammarbys försvarsspel som kanske det bästa defensiva spelet man har mött än så länge.
- Och då får jag säga att vi nu har spelat mot alla lag i serien.

Anders Bengtsson var förstås nöjd med sina spelare och segern.
- Vi kunde bibehålla trenden och vår ambition att hålla tätt bakåt. Det känns jätteroligt att vi har spelare framme som Sara och "Naza" som kan avgöra och som avgör matcher. Vår matchplan höll, säger Hammarbys tränare som måste vara extra nöjd att hans Hammarby som var bottentippat av många experter har intagit en sjätte plats efter halva säsongen, elva poäng över strecket.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2008-06-14 kl 21:10