Hårfin skillnad mellan Hammarby och Umeå IK

Dam

Inför litet mer än 1300 åskådare på Kanalplan på Södermalm tog Umeå IK tre viktiga poäng mot Hammarby i jakten på serieledande Linköping.

UIK började med både Johanna Rasmussen och Ramona Bachmann på kanterna och lyckades sätta press på Hammarbys försvar i den första halvleken. Redan efter tre minuter nickade Madelaine Edlund mot ribban och när klockan stod på 09:30 tog mästarna ledningen. Ett inlägg missbedömdes av den annars så säkra Kathrin Lehmann och Hanna Ljungberg kunde lätt göra 1-0. Det var Hannas första mål i Damallsvenskan sedan hon nätade mot just Hammarby i hemmamötet (6-0) i april. Skaderehabilitering har som bekant kommit emellan.

Hammarby försökte komma in i spelet som under långa stunder i första halvleken var för enkelt att läsa med många långbollar som sökte Sara Johansson. Efter ett bra inlägg av Nazanin Vaseghpanah sköt Sara och fick till Hammarbys första halvchans tre minuter efter ledningsmålet. Ändå dominerade Umeå stort de första 25 minuterna. Flera möjligheter missades genom Madelaine Edlund, Hanna Ljungberg och Ramona Bachmann.

33:e minuten kom kvitteringen - lite överraskande. Anna Paulson gjorde en rejäl miss som fick Lisa Björkvik komma i en en-mot-en-situation mot Ulla-Karin Rönnlund och Lisa kunde rätt så lätt göra mål.

Två minuter före sköt Johanna Rasmussen en frispark genom Hammarbys uppsällda mur till 2-1-ledning som skulle stå sig matchen ut.

Andra halvlek var i stort sett Hammarbys, som spelade mycket aggressivt, bytte in Hodan Sid-Ahmed och Anna Lindblom och flyttade upp Kicki Bengtsson i offensiven från hennes tidigare vänsterbacksposition. Umeå förlorade nu närkamperna som man vunnit i första halvlek. De grönvita kämpade och sprang på ett helt annat sätt. Jennie "J" Jonsson fördelade bollarna på mittfältet och nyblivne D 21/23-landslagsspelaren Nazanin "Naza" Vaseghpanah sprang efter bokstavligen varje boll. "Naza" tvang Ulla-Karin Rönnlund till en bra räddning med ett skott i 64:e minuten. I slutminuterna var kvitteringen mycket nära då Hammarby fick flera hörnor efter varandra och Umeå-försvaret fick värja sig med de sista krafterna.

Tränarna var efter matchen ganska eniga:

- Vi kom undan med blotta förskräckelsen. Matchen hade två helt olika ansikten. Vi borde ha avgjort matchen i första då vi hade en hel del chanser, men i andra var Hammarby mycket bättre och vi mycket sämre, säger UIKs Andrée Jeglertz som medgav att hans spelare är också ganska trötta efter många matcher i både klubb- och landslagen.

Hammarbys Anders Bengtsson: - Vi hade jättedålig aggressivitet i början och såg verkligen sega ut. I andra halvleken var det ombytta roller och Umeå gör ganska enkla misstag. Det känns surt att vi inte får in bollen i mål efter alla våra hörnor. Våran målsättning är att ta en poäng även mot topplagen. Det lyckades vi inte göra mot Umeå, då får vi göra det mot Malmö istället.

Nazanin Vaseghpanah, som än en gång utsågs till matchens bästa spelare i sitt lag (i UIK gick utmärkelsen till Hanna Ljungberg) verkade väldigt besviken strax efter matchen men borde så småningom kunna känna sig stolt över att Hammarby åter visade att man har ingenting med bottenstriden att göra den här säsongen - trots många experters bedömingar inför densamma.

För UIK en viktig arbetsseger som håller striden om SM-guldet vid liv.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2008-07-01 kl 22:52