Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Hennes mål kan betyda miljoner: "Vi kan inte tänka på pengarna"

Mycket står på spel för ekonomiskt krisdrabbade Umeå IK i semifinalreturen mot Lyon i damernas Champions league.
- Det funkar inte om vi tänker på pengarna i stället för spelet, säger anfallaren Hanna Pettersson.

Med sina två mål i den första matchen borta mot det stjärnspäckade franska laget var det hon som såg till att Umeå fortfarande har finalchansen kvar. Trots ett kraftig spelövertag vann Lyon med svenskorna Lotta Schelin och Amelie Rybeck bara med 3—2. Det betyder att en 1—0-seger i returen hemma på Gammliavallen räcker för att ta Umeå till final i Madrid den 20 maj.

Där kan förloraren kassera in 225 000 euro i prispengar, motsvarande 2,2 miljoner kronor. Segraren får en miljon kronor ytterligare.

I båda fallen handlar det om närmast svindlande summor för en klubb som förra året uppvisade en förlust på nära två miljoner och vars elitlicens hängt på en skör tråd.

Men pengarna finns inte i spelarnas bakhuvud inför matchen intygar Hanna Pettersson som är en av många nya spelare i årets upplaga av Umeå IK.

- För oss betyder det mest om vi kan ta oss vidare till en final med gruppen och laget. Sedan är det ju förstås en bonus att det är två miljoner på spel också, säger hon.

Umeå IK är med sina fem finaler och två segrar i Uefa womens cup ett av Europas mest meriterade lag på damsidan. Men jämfört med den förra säsongen har en rad stjärnspelare försvunnit och ersatts av nya men oprövade unga spelare.

Utan Marta, utan Hanna Ljungberg och utan Ramona Bachmann ska laget nu försöka slå Lyon.

- Vi kan absolut ta dem. Vi kanske inte kommer att vara det laget som kommer att ha mest boll men det behöver man inte ha heller — det räcker med att göra mål, säger Hanna Pettersson.

Tillsammans med Sofia Jakobsson är hon Umeås målfarligaste spelare.

De båda målen i bortamatchen mot Lyon var hennes viktigaste i karriären och kom i 22-åringens allra första match i sitt nya lag. Förra säsongen spelade Hanna Pettersson i det allsvenska bottenlaget Stattena.

- Det kändes helt sjukt med de där målen, det var som en dröm, säger hon.

Om den drömmen ska fortsätta måste det bli seger mot Lyon. Vem som gör mål spelar ingen roll.

- Jag tror vi vinner med 1—0. Det är det som krävs, säger Umeå-anfallaren.

TT

Publicerad 2010-04-16 kl 14:02
Annons
Annons
Annons