Sverige stormar mot gruppsegern - men skada på Blackstenius oroar

Sverige (dam)

Sverige vände 1-2 till 4-2 mot Australien och säkrade därmed en slutspelsplats i OS.
Mer oroande? Stina Blackstenius haltade av på tilläggstid med en kraftigt lindad vänsterfot.
Hedvig Lindahl hann med att rädda en straff i svensk 3-2-ledning.
- Man ska ha lite flyt, säger Sveriges målvakt till Discovery+.

Efter 3-0-segern mot USA i OS-premiären gick Sverige in i den andra gruppspelsmatchen mot Australien med höga förväntningar på sig.

Magdalena Eriksson var tillbaka efter skada och ersatte Nathalie Björn i mittförsvaret, medan Lina Hurtig ersatte Stina Blackstenius i anfallet.

Efter en avvaktande inledning tog Sverige ledningen genom Fridolina Rolfö efter tjugo minuter. Kosovare Asllani chippade fram bollen till Sofia Jakobsson på högerkanten innan Jakobsson slog ett lågt inspel till Rolfö. Barcelona-forwarden mötte bollen mitt framför mål och tryckte distinkt in 1-0 nere vid ena stolpen.

Kvarten senare kvitterade Australien till 1-1 när Chelsea-stjärnan Sam Kerr nickade bollen i mål via Hedvig Lindahl. Den svenska målvakten var på nicken, men kunde inte hindra bollen från att passera mållinjen.

Direkt i andra halvlek fullbordade Australien vändningen till 1-2 när Kerr fick öppet mål från nära håll och enkelt kunde nicka bollen i nät.

Sverige kvitterade dock till 2-2 kort därpå när Jakobsson spelade in bollen från högerkanten och en framstörtande Hurtig tryckte bollen i mål. Hurtig blev senare utbytt mot Stina Blackstenius i anfallet.

Bara några minuter efter Hurtigs kvitteringsmål prickade den svenska lagkaptenen Caroline Seger ribban med ett distansskott. Det svenska ledningsmålet kom dock lite senare när Rolfö dundrade in 3-2 med ett vackert långskott. Barcelona-stjärnan gjorde därmed sitt andra mål i matchen.

Efter 68 minuter fick Australien straffspark när Filippa Angeldahl fällde en motståndare precis innanför straffområdeslinjen. Kerr klev fram för att göra hattrick, men Lindahl gick åt rätt håll och räddade straffen.

I stället kunde Blackstenius nicka in 4-2 på ett vänsterinlägg från Asllani med tio minuter kvar av ordinarie tid. Det blev också slutresultatet, vilket innebär att Sverige stormar mot gruppsegern efter två raka vinster.

Blågult är också helt klart för slutspel efter att ha tagit sex poäng på två matcher. De två bästa grupptreorna går vidare till kvartsfinal, utöver ettan och tvåan i de tre grupperna.

Hedvig Lindahl räddade alltså en straff vid ställningen 3-2, men vill inte ta på sig hjälterollen.

- Det skulle jag inte påstå (att hon blev matchvinnare). Jag tycker det är vårt anfallsspel som räddar oss i dag. Klart jag kunde hjälpa laget när vi hamnade i den kniviga situationen. Skönt att hjälpa laget där och då, att vi fick lite andrum, och sedan fick vi 4-2 ganska snart, säger Lindahl till Discovery+.

Hon fortsätter:

- Jag har tittat lite på Kerrs straffar innan och hon har bytt lite. Jag tänkte att hon antingen går ganska hårt i mitten eller till mitt vänster, så jag gick till vänster. Den kom rätt centralt ändå, tror jag. Det var en känsla som visade sig funka. Man ska ha lite flyt.

Mer oroande var att Blackstenius haltade av på tilläggstid efter att ha fått en stämpling på vänsterfoten och vridit sig i plågor. Blackstenius reste sig upp utan bår, men tog av sig skon på vänsterfoten och linkade av med foten kraftigt lindad. Det är än så länge oklart hur allvarligt smällen tog på den svenska anfallsstjärnan.

I den avslutande gruppspelsmatchen ställs Sverige mot Nya Zeeland. Den matchen spelas med start 10:00 på tisdag.

Sverige: Lindahl - Glas, Ilestedt, Eriksson, Andersson - Angeldahl, Asllani, Seger - Jakobsson, Hurtig, Rolfö.

Australien: Micah - Carpenter, Polkinghorne, Catley - Raso, van Egmond, Luik, Yallop - Simon, Foord - Kerr.