KIF Örebro nästan utan misstag

Dam

Genom mål i vardera halvleken tog KIF Örebro en odiskutabel bortaseger med 2-0 mot Hammarby på Kanalplan i Stockholm.

Det finns knappast ett annat lag i Damallsvenskan som är lika effektivt och lika framgångsrikt att utnyttja sin kapacitet till fullo.

Hammarby hittade aldrig det spel med vilket man hade pressat LdB FC Malmö ordentligt under andra halvleken. KIF Örebro försvarade sig kompakt med en av seriens bästa försvarslinjer och ett mittfält som höll tätt bakåt och genom snabba omställningar skapade farliga situationer framåt. Det är inte direkt attraktiv fotboll, men KIF Örebro gör nästan inga misstag.
- Ta inga risker nu, skrek målvakten Kristin Hammarström under matchen till de sina och det kännetecknar Örebros spel ganska väl.

Enkla missar däremot gjorde Hammarby en del. Man fick spela utan avstängda Kristin Bengtsson. Hennes ytterbacksposition i de senaste matcherna fylldes av Elin Sölveskog, Annica Svensson spelade åter mittback. Elin Magnusson var farlig på Örebros vänsterkant, särskilt under första halvleken, Kim Ekebom sprang mycket.

Ledningsmålet för KIF Örebro var då ingen överraskning. Maria Nordbrants inlägg från vänster gick till bortre stolpen utan att någon försvarare var synlig och Susanna Lehtinen kunde alltför lätt trycka in bollen.
Hammarbys bästa chans hade Madeleine Tegström efter en passning av Nazanin Vaseghpanah, men hennes skott räddades av Kristin Hammarström till hörna.

Två skador ledde till tidiga byten. Först fick Andrea Comaneci lämna planen och ersattes av Johanna Andersson redan efter en kvart och sedan trampade Örebros Sara Fröjdfeldt snett och fick bäras ut på bår, Hennes avbytare var Ingrid Ericson Jogsten.

Även i andra halvleklyckades Örebro hålla tätt bakåt och störde Hammarby så effektivt att hemmalaget aldrig kunde hota på allvar. Mittbackarna Sanna Valkonen och Hanna Pettersson hade full kontroll och Kristin Hammarström var en säkerheten själv i målet.
Efter KIF Örebros tredje hörna i en 70:e matchminuten nickade Edda Gardarsdottir och bollen hamnade via en försvarare i mål till 2-0 för bortalaget.
KIF Örebrobehåller femteplatsen och har fortfarande chans på medaljplats. Hammarby ligger kvar som nionde lag, sex poäng efter AIK och Sunnanå, men klara nio poäng före Piteå under strecket.
- Vi hade bättre målchanser och gjorde två mål, men det var tajt.Vi visste ju att de spelar aggressivt och att de skulle blir hårt så det gällde att försöka vara tuff själv. Kanalplan är alltid svårt, Hammarby är alltid bra hemma. Vi har blivit bättre i defensiven under hela säsongen, skönt att vinna, tre poäng är alltid bra, sammanfattar KIF Örebros lagkapten Sanna Valkonen.

Text: Rainer Fussgänger
Publicerad 2009-07-08 kl 22:45