Kina hade flytet mot Sverige

Dam

Sverige får vänta ännu några år på seger i första matchen i ett stort mästerskap. Kina vann med 2-1 (1-1).

Kina hade flytet både i spel och målen man gjorde.
Lotta Schelin kvitterade efter det olyckliga 0-1 som kom efter bara 7 minuter. Men det blev Sverige enda.

Kina spelade inte så smånätt med korta passningar som förväntat. De långa djupledsbollarna överraskade liksom Zhang Nas 25-metersskott med ytterskruv. Från Hedvig Lindahls position såg det säkert ut att gå utanför men hon hann kasta sig för att se bollen ta i stolpen. På returen var Hedvig överspelad och Xu Yuan kunde skjuta i tomt mål.

Efter den mardrömsstarten hade Sverige bara att försöka jobba sig in i matchen och det var inte lätt mot ett hemmalag med 38.000 fans i ryggen. Sverige fick jaga boll i hettan. Det egna anfallsspelet sökte sig bara mot Kinas mittförsvar, svåra bollar och obefintligt kantspel. Victoria Svensson kom igenom med ett hårt skott raka på den kinesiska målvakten Yanru Zhang.

Det var längs högerkanten kvitteringen hade sin upprinnelse. Hedvig Lindahl hade måst bryta en kinesisk djupledsboll utanför sitt straffområde, men istället för att slå bollen över sidlinjen spelade hon den längs med till Victoria Svensson som hittade Lotta Schelin i den lilla luckan i mitten. Lotta hittade en ännu mindre för sitt skott som smet stolpe in till 1-1.

Matchbilden förändrades. Kina krympte Sverige växte.
Det såg ut som om den svenska fysiken skulle avgöra mot den kinesiska i andra halvlek. Alla avbrotten - och de blev allt tätare - för liggande spelare orsakades av hemmaspelare.
Sverige verkade kunna hålla uppe tempot, men det var en synvilla. Kina lyckades dra ner det, och allt orörligare blev det svenska spelet som gick för 1-1 när plötsligt Kina med sitt enda riktiga avslut på mål i andra halvlek tog ledningen med 2-1 en kvart kvar. Bästa anfallaren Han Duan fick drömträff med vänstran mellan tre svenska försvarare. Hedvig Lindahl var chanslös på skottet tätt invid bortre stolpen. Målet kom nästan som en blixt från klar himmel.
Efter det kom inte Sverige igen som lag. Enskilda prestationer avlöste varandra. Jessica Landström avlöste Nilla Fischer, Linda Forsberg Josefine Öqvist och till slut Johanna Almgren Therese Sjögran.

Nilla Fischer och Caroline Seger såg i sina bästa stunder ut att få grepp om innermittfältet. Therese Sjögran och Lotta Schelin sprang mest av alla - men fler borde ha visat sig i offensiven. När bollen letade sig in i straffområdet fanns som vanligt bara en - oftast stillastående - svenska.

Förbundskapten Thomas Dennerby hade anledning att uttrycka sin besvikelse efter förlusten.
- Vi hade fullt grepp om matchen när Kina gjorde 2-1, vi spelade under normalt nivå, sade han i snabbintervjun på SVT.
Även om han tyckte att Sverige släppte in två enkla mål så kvarstår att Sverige bara gjort ett om än det var vackert.
Publicerad 2008-08-06 kl 16:40